Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke sikeres pénzügypolitikát folytat, ez különösen érvényes Magyarországgal összehasonlítva - írta a The Economist legújabb száma. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a hvg.hu-nak kifejtette, az eltérő magyar és lengyel adottságokból nehéz messzemenő következtetéseket levonni.

"Vegyünk két közepes méretű országot: Mindkét ország az EU tagja lesz májusban, mindkettőnek takarékos szocialista kormánya van [sic! - a magyar szerkesztő], egyaránt jó GDP-növekedésre számítanak az idén, és mindketten 5 százalék körüli költségvetési deficitre az év végén." Magyarország azonban több mint 7 százalékponttal magasabb jegybanki kamatszinttel küszködik, mint Lengyelország. Arra a kérdésre, hogy Magyarország mit csinált rosszul, és Lengyelország mit jól, részben a pénzügypolitikában, és annak kommunikálásában rejlik a válasz - írja a The Economist.

A lap felidézi, hogy Lengyelország négy éve szabadjára engedte a zlotyt, hagyta, hogy a pénz értékét a piac határozza meg. Eközben a jegybank arra összpontosított, hogy az infláció csökkentéséhez még éppen elégséges magasságban tartsa a kamatot, és ellenállt az enyhítést célzó politikusi nyomásnak. Az eredmény: az infláció a 2000-ben mért 10,1 százalékról 2003-ban 0,7 százalékra csökkent, miközben a zloty árfolyama az exportőrök örömére enyhén gyengült. Most ismét erősödhet, ahogy a gazdaság lassan élénkülni kezd, bár ez késhet is, ha a befektetők szkeptikusan fogadják a kormány a héten jóváhagyott, tessék-lássék szigorításait.

A The Economist szerint a magyar jegybank ennél többet próbált végrehajtani, és kevesebbet ért el. Megkísérelte a forintot egy szűk, de mozdítható sávon belül tartani az euróhoz képest, de ezzel egy időben az infláció leszorításával is próbálkozott. Mindeközben a kormánnyal folytatott sikertelen, néha nyilvános gazdaságpolitikai csetepatékkal gyengítette saját helyzetét. A hatalmas költségvetési és folyómérleg hiánnyal a háttérben tavaly háromszor emelte a kamatot a forint védelmében. Járai Zsigmond védelmezői mondhatják, hogy az MNB elnöke nehéz körülmények között a tőle telhető legjobbat teljesítette. Kevesen vitatnák azonban, hogy Balcerowicz teljesített jobban - írja a brit gazdasági hetilap.

Megkeresésünkre Járai Zsigmond kifejtette, nehéz a két ország összehasonlítása, hiszen Lengyelországban nem volt évi 10 százalékos reálbér-emelés. Kiegyensúlyozott költségvetés híján, és anélkül, hogy a bérkiáramlás a termelékenység emelkedéséhez igazodott volna, a magyar jegybak csak rossz és még rosszabb opciók között választhatott, amikor kialakította az infláció fékezését célzó monetáris politikáját. A jelenlegi, kényszerű magas kamatszint még mindig a legkisebb rosszat jelenti - mondta a magyar jegybankelnök a hvg.hu-nak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Egymillió eurós olasz ajánlat érkezett az MTK magyar tehetségéért

Egymillió eurós olasz ajánlat érkezett az MTK magyar tehetségéért

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

A Becker család kálváriája a házépítéssel: didergés, hiányzó közművek, rendezetlen tulajdonviszonyok, pénzbajok

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését