Tetszett a cikk?

A magyar kormány általánosságban véve tiszteletben tartja az állampolgárok emberi jogait, de vannak problémák bizonyos területeken - állapította meg az amerikai külügyminisztérium az emberi jogok helyzetéről készített éves jelentése.

Az amerikai külügyminisztérium 2003-as évet értékelő országjelentésének általános bevezetőjében rámutatott, hogy Magyarországon parlamenti demokrácia működik, és az országban befejeződött az átmenet a központilag vezérelt gazdasági modellről a teljes mértékben működő piacgazdaságra. Medgyessy Péter kormánya erősen elkötelezett a piacgazdaság iránt, ám "keveset tett a mezőgazdaságban és az egészségügyben fennálló problémák megoldása, valamint az adóreformok végrehajtása terén". A hét éve tartó erős gazdasági növekedés ellenére a lakosság egynegyede - elsősorban az idősek, a nagycsaládosok és a romák - szegénységben élnek.Az amerikai tárca szerint Magyarországon továbbra is súlyos probléma a nők és a gyermekek elleni erőszak. Még mindig gondot jelent a munkahelyi szexuális zaklatás is. Továbbra is jelen van az antiszemitizmus és a faji megkülönböztetés, súlyos problémát jelent a romákkal szembeni társadalmi diszkrimináció. Gondot jelent az embercsempészet.A vallásszabadságról szóló részben megemlítették, hogy a zsidó közösség képviselőit nyugtalanítja az antiszemitizmus felbukkanása bizonyos médiumokban, a társadalomban és kódolt politikai beszédekben. Példaként sorolták a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorát, valamint az időközben megszüntetett Éjjeli Menedék című televíziós műsor egyik októberi, a holokauszttagadó David Irving részvételével tartott adását.A külügyminisztérium a problémák között sorolta fel továbbá, hogy jelentések érkeztek rendőri túlkapásokról: egyes rendőrök túlzott erőt alkalmaztak, megvertek és zaklattak gyanúsítottakat, főképpen romákat. A kormány aktívabban lép fel a feltételezett rendőri túlkapások kivizsgálásában, bár nem kormányzati szervezetek továbbra is úgy hiszik, hogy a hivatalos statisztikák a megtörténtnél kevesebb esetet tartanak nyilván.Az amerikai külügyminisztérium szerint a kormány általánosságban véve tiszteletben tartja a sajtó- és szólásszabadságot a gyakorlatban. Mindazonáltal az ellenzéki pártok azt vetik a Medgyessy-kormány szemére, hogy befolyást gyakorol az állami tulajdonú média szerkesztési és személyi ügyeire. Számos magántulajdonú nyomtatott sajtótermék a nézetek sokszínűségét kínálja, és a kormány nem szokott beavatkozni a magántulajdonú tömegtájékoztatási eszközök működésébe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre

Sikerült operációs rendszert fejleszteni az 1200 forintos mikroszámítógépre

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal