Tetszett a cikk?

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint megfelelőek azok a nyilatkozatok, amelyekben a munkavállalók engedélyezik munkaadójuknak érdekképviseleti adataik kezelését.

Az adatvédelmi törvény tavalyi módosítása után január 1-től az érdekképviseleti szervezeti tagságra vonatkozó adatok különleges adatnak számítanak. Ezeknek az adatoknak a kezeléséhez az érintettek írásos hozzájárulása szükséges. Idáig az érdekképviselet/szakszervezet kérésére a munkaadó a munkavállalók nevét és a levont tagdíj mértékét köteles volt átadni a kérelmezőnek.Miután nincs olyan törvényi előírás, amely a munkáltató számára lehetővé tenné ezeknek az adatoknak a nyilvántartását, jogszerűen azokat csak a munkavállaló írásos engedélyével gyűjthetik, tárolhatják vagy adhatják át az érdekképviseleteknek. Az adatvédelmi biztos a napokban megvizsgálta a szakszervezetek formanyomtatványait, és február 26-iki állásfoglalásában az általa megismertek mindegyikét törvényesnek ítélte.Ezeket a nyilatkozatokat a munkahelyeken kizárólag bérszámfejtők kezelhetik, és nekik kell gondoskodniuk arról is, hogy a benne szereplő információkat a vezetők se ismerhessék meg. A szakszervezet nem tájékoztathatja a munkáltatót a szakszervezeti tisztségviselőkről sem, ez esetben is csak az érintett nyilatkozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Több napig sztrájk lesz a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában