A sajtó nyilvánossága előtt tárgyalt Medgyessy Péter miniszterelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök, volt kormányfő az Országházban. A megbeszélésen egyebek mellett az Európai Unióról, a határon túli magyarság helyzetéről és az egészségügyről volt szó.

A Fidesz elnökét Medgyessy Péter hívta meg, majd a találkozó helyszínén indítványozta, hogy megbeszélésük nyilvános legyen. A Fidesz elnöke annak ellenére eredményesnek minősítette a találkozót, hogy azon "átfogó megállapodás" nem született. Szerinte az "jó dolog", hogy az egész ország láthatta: nagyon fontos kérdésekben továbbra is távol vannak az álláspontok.A megbeszélésen sikerült megegyezni, hogy a határon túli magyaroknak járó elmaradt családtámogatási összegeket kifizetik. Továbbá a kormányfő kijelentette, hogy nem akarja a parlamenti pártokra ügydöntő népszavazással rákényszeríteni korábbi közjogi indítványait.Ám nem tudtak megegyezni a felek többek között a Sapientia egyetem és a székelyföldi autonómia, valamint a tőzsdei árfolyamnyereség-adó visszaállítása, az otthonteremtés folytatása kérdéskörökben.Orbán Viktor a mai közéleti viszonyok mellett jó aránynak tartja, hogy a kormányfő a Fidesz javaslatai közül kettőt elfogadott.A korábbi miniszterelnök már a folyosón azt mondta, folytatni az eszmecserét csak úgy lehet, ha pontosan tisztázzák, hogy miről lesz szó. Orbán Viktor szerint ugyanis formabontó ez a mostani találkozó, a váratlan sajtónyilvánosság miatt, és, mert szerinte nem azok a kérdések hangzottak el, mint amiről a meghívó szólt.Szerinte akkor volt eredménye ennek a mostani találkozónak, ha az emberekben meglévő bizonytalanságot sikerült csökkenteni. S ki kellene végre mondani, hogy a "Draskovics-csomag elegendő megszorítás lesz-e" az év gazdasági problémáinak megoldására, vagy újabbra lehet később számítani.A Fidesz képviselőcsoportja sikeresnek és eredményesnek tartja Orbán Viktor és Medgyessy Péter találkozóját, ugyanakkor úgy gondolja, konkrét ügyekben is meg kell mutatni az összefogást. Az ellenzéki párt frakciójának szóvivője azt mondta, üdvözlik a miniszterelnök ígéretét, hogyha a Fidesz olyan javaslatot tud kidolgozni a gyógyszerek általános forgalmi adójának csökkentésére, amely nem sérti az uniós megállapodást, akkor a kormány azt esetleg támogatja. Halász János részletekről most nem beszélt, de elmondta, hogy a javaslatot hamarosan kidolgozzák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Dal született a veronai áldozatok emlékére

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá