A biztos szavazó pártválasztók körében már 16 százalékos a Fidesz-MPP előnye az MSZP-vel szemben a Szonda Ipsos februári közvélemény-kutatása szerint.

Az összes választókorú 24 százaléka az MSZP-re, 34 százaléka pedig a Fideszre szavazna, ha most lennének a választások – adja hírül a Szonda Ipsos a legújabb, a Népszabadság által ismertetett felmérésében. Ez az arány a szocialisták esetében megegyezik őszi népszerűségükkel, a Fidesz esetében viszont azt jelenti, hogy a párt 5 százalékkal növelni tudta szavazóinak arányát az összes választó körében október óta. A növekedés szignifikáns, és a statisztikai hibahatáron mindenképpen túl van.A Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében 6 százalékkal nőtt, mert a párt szavazótábora megnövekedett. A szocialista tábor tulajdonképpen változatlan, de a szavazási kedv csökkent a szimpatizánsok között. A biztos pártválasztók mindössze 36 százaléka szavazna a nagyobbik kormánypártra (ez az arány ősszel még 43 százalék volt). A Fidesz-MPP ugyanakkor a biztosan választók körében 47-ről 53 százalékra növelte szavazatainak arányát. A Szonda szerint a növekedés mögött nem a fideszes szavazók elszántságának erősödése, hanem a párt szavazótáborának számszerű növekedése áll. A fideszes szavazók részvételi hajlandósága a választáson szintén 74 százalék.A felmérés szerint a kormány és ellenzéke mostani erőviszonyai hasonlítanak a négy évvel ezelőttihez: 2000 februárjában ugyanis az ellenzéki MSZP vezetett, a kormányzó Fidesz pedig jelentősen lemaradt. Az összes választó körében az MSZP 26, a Fidesz 20 százalékon állt. A biztos pártválasztók között pedig a szocialisták 44, a fiatal demokraták 30 százalékot tudhattak maguk mögött - idézi a Szonda felmérését a Népszabadság.A felmérés szerint a szocialistákhoz leginkább kötődő réteg a nyugdíjasoké, a Fideszhez pedig az érettségizett dolgozók ragaszkodnak leginkább. Az adatokat február 4. és 10. között, még Orbán Viktor és Medgyessy Péter országértékelő beszéde előtt vették fel, a megkérdezettek száma 1500 fő volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

További kényeztetéseket vezetnek be a Soundon a nagyon VIP fesztiválozóknak

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója