Tetszett a cikk?

A biztos szavazó pártválasztók körében már 16 százalékos a Fidesz-MPP előnye az MSZP-vel szemben a Szonda Ipsos februári közvélemény-kutatása szerint.

Az összes választókorú 24 százaléka az MSZP-re, 34 százaléka pedig a Fideszre szavazna, ha most lennének a választások – adja hírül a Szonda Ipsos a legújabb, a Népszabadság által ismertetett felmérésében. Ez az arány a szocialisták esetében megegyezik őszi népszerűségükkel, a Fidesz esetében viszont azt jelenti, hogy a párt 5 százalékkal növelni tudta szavazóinak arányát az összes választó körében október óta. A növekedés szignifikáns, és a statisztikai hibahatáron mindenképpen túl van.A Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében 6 százalékkal nőtt, mert a párt szavazótábora megnövekedett. A szocialista tábor tulajdonképpen változatlan, de a szavazási kedv csökkent a szimpatizánsok között. A biztos pártválasztók mindössze 36 százaléka szavazna a nagyobbik kormánypártra (ez az arány ősszel még 43 százalék volt). A Fidesz-MPP ugyanakkor a biztosan választók körében 47-ről 53 százalékra növelte szavazatainak arányát. A Szonda szerint a növekedés mögött nem a fideszes szavazók elszántságának erősödése, hanem a párt szavazótáborának számszerű növekedése áll. A fideszes szavazók részvételi hajlandósága a választáson szintén 74 százalék.A felmérés szerint a kormány és ellenzéke mostani erőviszonyai hasonlítanak a négy évvel ezelőttihez: 2000 februárjában ugyanis az ellenzéki MSZP vezetett, a kormányzó Fidesz pedig jelentősen lemaradt. Az összes választó körében az MSZP 26, a Fidesz 20 százalékon állt. A biztos pártválasztók között pedig a szocialisták 44, a fiatal demokraták 30 százalékot tudhattak maguk mögött - idézi a Szonda felmérését a Népszabadság.A felmérés szerint a szocialistákhoz leginkább kötődő réteg a nyugdíjasoké, a Fideszhez pedig az érettségizett dolgozók ragaszkodnak leginkább. Az adatokat február 4. és 10. között, még Orbán Viktor és Medgyessy Péter országértékelő beszéde előtt vették fel, a megkérdezettek száma 1500 fő volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt