A kormányfő a kisebb parlamentről, illetve a köztársasági elnök megválasztásáról tartana népszavazást; az SZDSZ nem támogatja az ötletet, a Fidesz szerint pedig Medgyessy szórakoztatja a közvéleményt.

Abban az esetben, ha javaslatait a pártok nem támogatják, a kisebb parlamentről, illetve a köztársasági elnök megválasztásáról népszavazást lehetne tartani az európai parlamenti választás napján - mondta Medgyessy Péter kedden egy lakossági fórumon. A kormányfő nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító népszavazást képzelt el, amely megmondja azt, hogy akarja-e a köztársasági elnök közvetlen megválasztását vagy sem. Azt is hozzátette: tanulmányozta az alkotmányt, így javaslatait annak ismeretében tette meg. A miniszterelnök hangsúlyozta, a köztársasági elnök jelenleg két pártnak lehet hálás megválasztásáért. "A köztársasági elnök legyen a népnek hálás" - mondta Medgyessy, megerősítve, hogy az államfőt közvetlenül lenne célszerű megválasztani.Úgy tűnik, Medgyessy Péter kormányfő mindennap valamilyen új ötlettel "szórakoztatja a közvéleményt, csak azért, hogy ne kelljen súlyos kormányzati kudarcairól beszélnie" - mondta Révész Máriusz kedden. A Fidesz szóvivője szerint lehet, hogy a népszavazásra nem is lenne szükség, hiszen a Fidesz nem utasította el a kisebb parlamentre és a közvetlen köztársasági elnökválasztásra vonatkozó felvetést. Révész közölte: a Fidesz kérte Medgyessy Pétert, hogy javaslatait kidolgozva terjessze a parlament, vagy egy négypárti fórum elé. Hasonlóképpen fogalmazott Dávid Ibolya is. Az MDF elnöke elmondta: a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez méltó, írásban, az Igazságügyi Minisztérium szakmai hátterével a parlamentnek benyújtott alkotmánymódosító javaslatot vár a kormányfő közjogi felvetéseivel kapcsolatban. "Szeretném végre látni a pontos, félreérthetetlen javaslatot, ne fórumokon elhangzottakból, és félmondatos médiaszereplésekből kelljen következtetni annak tartalmára" - mondta Dávid. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány

Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt