Tetszett a cikk?

A román kormány beleegyezett abba, hogy Aradon a minoriták udvaráról az eredeti helyére kerüljön a Szabadság-szobor.

Az aradi Szabadság emlékmű még április elején a helyére kerül a Tűzoltó téren felállított talapzatra - közölte a Magyar Rádióval az RMDSZ elnöke. Markó Béla azután nyilatkozott, hogy a román kormány csütörtökön késő este határozatot fogadott el, hogy megbékélési parkot létesítenek az aradi Tűzoltó téren. Először felállítják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint az aradi vértanúk emlékét őrző Szabadság szoborcsoportot, később pedig ugyanott egy diadalív-szerű román emlékművet. A Népszabadságnak nyilatkozó Takács Csaba, az RMDSZ elnöke elmondta, a munkálatok már e hónapban megkezdődnek.Az 1925-ben lebontott magyar műalkotás újbóli köztéri elhelyezéséről másfél éve döntött az aradi önkormányzat. A visszaállítási munkálatokat a Tűzoltó téren tavaly szeptemberben azonban leállították. A szoborcsoport visszahelyezését a magyar kormány és a magyar államfő egyaránt kérte. A román kormányfő decemberre ígért megoldást az ügyben. Az emlékmű köztéri elhelyezése szerepelt az RMDSZ és a román kormánypárt által kötött megállapodásban és a romániai magyar szervezet ettől tette függővé a további parlamenti együttműködést Adrian Nastase pártjával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

7 ezernél több új fertőzöttet találtak, elhunyt 146 beteg

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság