Tetszett a cikk?

Demszky Gábor főpolgármester Tiba Zsolt főjegyzőt kérte fel a tömegsírt illető kérdéskör teljes kivizsgálására. A vizsgálat eredményétől függ, hogy végeznek-e próbaásatást az újpesti rakpart állítólag 1944 és 1945 fordulóján keletkezett tömegsírjainak területén.

"A magyarországi holokauszt 60. évfordulóján minden szinten kötelességünk szembenézni a múlttal. Ezért fel kell tárnunk ennek az időszaknak eddig még fehér foltjait, és meg kell adnunk az illő végtisztességet azoknak az áldozatoknak akik ezt még nem kapták meg." - áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményben.A főjegyző, szakértők, az érintett szervezetek képviselői és a Főpolgármesteri Hivatal illetékes szakembereinek bevonásával azonnal megkezdi a munkát a tényállás tisztázására, majd Tiba Zsolt javaslatot tesz a főpolgármesternek a szükséges intézkedések megtételére.Dobrai Lajos, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem professzora, aki akkoriban 12 éves volt, az MTI-nek korábban azt mondta: 1944-ben elrendelték, hogy a Kresz Géza utca környékéről az ott heverő holttesteket kiskocsira rakva vigyék a Duna-partra, s tegyék az ott ásott tömegsírokba. Ebben Dobrai Lajos is részt vett. Visszaemlékezése szerint a XIII. kerületi "Szent István parktól a Vizafogóig (...) megszakításokkal ásott gödrökbe lőttek és temettek zsidó és nem zsidó mártírokat 1944 októbere és 1945 februárja között".Ezt elmondta az ügyben lépéseket kezdeményező Mechon Simon Alapítványnak. Az alapítvány kérésére Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára és Holló József tábornok a múlt szerdán fogadta Dov Rosenbaum Nadvurne izraeli főrabbit.A sírok feltárását és a halottak földi maradványainak újratemetését szorgalmazó Mechon Simon Alapítvány aznapi közleménye szerint "a minisztérium vezetése kifejezte egyértelmű szándékát arra, hogy az alapítvánnyal együttműködve megteszi a szükséges intézkedéseket a tömegsírok felkutatása, az exhumálás és az újratemetés iránt".Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója hétfőn azt mondta: a levéltári kutatások eredményétől függ, végeznek-e majd próbaásatást, illetve feltárást annak a visszaemlékezésnek az alapján, amely szerint feltáratlan tömegsírok húzódnak az újpesti rakparton. Holló József rámutatott, ha találnak bizonyítékot a tömegsírok létezésére, akkor meg kell teremteni az anyagi fedezetet, és még ez évben meg kell kezdeni a feltárást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében