Tetszett a cikk?

A szerb kormány honlapján közzétett információk szerint a március 17. és március 20. közötti zavargások során legkevesebb 35 egyházi épület elpusztult, de legalábbis súlyosan megsérült. Adatok, fotók, linkek.

Az alábbiakban településenként, és - amennyiben az egyes templomokban véghezvitt pusztításokról fényképek is készültek – e fotókra mutató linkek csatolásával közöljük a veszteséglistát.Prizren: a XIII-XIV. században a szerb királyság székvárosaként funkcionáló, majd a titói érában a népek közötti tolerancia példájaként emlegetett város volt a márciusi erőszakhullám egyik gócpontja, albán szélsőségesek itt okozták a legnagyobb károkat.- Hram Bogorodice Ljeviske (a Ljevisi Szűzanya székesegyház a 14. századból): felgyújtották március 17-én, melléképületet teljesen lerombolták. Fénykép a templomról itt.

- Hram Hrista Spasa (14. századbeli templom): felgyújtották március 17-én, részben sérült

- Saborni hram svetog velikomucenika Georgiaja (Szent György nagyvértanú székesegyház 1856-ból): felgyújtották és felrobbantották március 17-én, teljesen megsemmisült

- Crkva Svetog Nikolaja – Tuticeva crkva (14. századi templom): részben lerombolták március 17-én

- Crkva Svetog Nikolaja – Runoviceva crkva (16. századi templom): felgyújtották március 17-én. A templomban komoly károk keletkeztek.

- Crkva Svete Nedelje (14. századi, később rekonstruált templom): felgyújtották március 17-én. A templomban komoly károk keletkeztek.

- Crkva Svetog Pantelejmona (14. századi, később rekonstruált templom): teljesen lerombolták március 17-én

- Crkva Svetog Kozme i Damjana (14. századi, később rekonstruált templom): felgyújtották, állaga egyelőre ismeretlen.

- Crkva Svete Nedelje (14. századi templom Prizren közelében, Zivinjanéban): felgyújtották és felrobbantották március 20-án, teljesen megsemmisült

- Ezen kívül támadás érte, és csak a falai maradtak meg a helyi püspöki rezidenciának, komoly károk keletkeztek a Szent György nagyvértanú székesegyház melletti egykori orosz konzulátus épületében, a Szent Cirill és Metód papneveldében, ahol szerb civilek tartózkodtak, akik közül ketten bent égtek, valamint a 14. századi Szent Arkangyal kolostorban.Orahovac: március 18-án felgyújtottak egy 1852-es templomot (Crkva Svete Nedelje) és egy 18. századi kolostort.Djakovica:

- Crkva Uspenja Presvete Bogorodice (16-19. századi templom): felgyújtották március 17-én, teljesen lerombolták.

- Crkva Svetog Lazara (templom): teljesen lerombolták, beleértve az azt körülvevő temetőt is.

- Crkva Svetog Ilije (templom) teljesen lerombolták.

- Katedralna crkva Svete Trojice (katedrális): az 1999-es pusztítást túlélő harangtornyok porig rombolása március 18-án.Istok: robbanás következtében március 19-én megsérült egy 1999-ben már részben lerombolt templom (Crkva Svetog Petra i Pavla)Pristina: a tartomány fővárosában 1999-ben közel ötvenezer szerb élt, március 17-én még 225-en voltak, de mára nincs egyetlen egy sem. Március 18-án albán szélsőségesek kifosztották, majd felgyújtották és teljesen elpusztították a város egyetlen még működő, 19. századi ortodox templomát (Crkva Svetog Nikole) és a parókiát.Obilics: március 18-án szélsőségesek kifosztották, majd gumiabroncsokat gyújtottak meg egy templomban (Crkva Svetog Mihaila). A templomban komoly károk keletkeztek.Kosovo Polje: 1389-ben - rigómezei csatában – itt bukott el a szerb fejedelem a törökökkel szemben; akkor ez a szerb államiság végét jelentette. Ennek a csatának a 600. évfordulóján, 1989-ben ugyanitt beszélt először nyíltan – egy kétmillió ember előtt tartott ünnepségen – Szlobodan Milosevics volt diktátor a jugoszláv konfliktusok fegyveres megoldásáról, mint lehetséges alternativáról. A városban a márciusi pogromok óta nem élnek szerbek.

- Crkva Svetog Nikole (templom 1940-ből): megszentségtelenítették, és felgyújtották március 18-án. A templomban komoly károk keletkeztek. Megégett ikon

- Crkva Svete Katarine (templom Kosovo Polje környékén, Bresjében): felgyújtották, megszentségtelenítették. A templomban komoly károk keletkeztek.Podujevo: március 18-án felgyújtottak egy 1930-ban épült templomot (Crkva Svetog Save), és feldúlták a környező temetőt is.Kosovska Mitrovica: a zavargások gyújtópontjában, ahol a szerbeket és az albánokat egy híd választja el egymástól, a francia békefenntartóknak nem sikerült megakadályozniuk egy szerb templom (Crkva Svetog Save) felgyújtását. A templomot a gyújtogatás előtt kifosztották.Vucitrn – március 17-én szétbombáztak egy 19. századi templomot (Crkva Svetog Ilije)Srbica – március 18-án szélsőségesek kifosztottak, majd porig égettek egy 14. századi kolostort (Manastir Devic), felnyitottak és megszentségtelenítettek egy szent síremléket.Urosevac és környéke:

- Saborni Hram cara Urosa (székesegyház): albánok egy csoportja bombákat dobott az épületre, majd felgyújtotta a templomot, melyben komoly károk keletkeztek.

- Crkva Svetog Ilije (templom a környékbeli Nekodim településen): felgyújtották a város temetőjével együtt.

- Crkva Svetog Petra i Pavla (templom Talinovac településen): felgyújtották a város temetőjével együtt. A templomban komoly károk keletkeztek.

- Crkva Presvete Bogorodice (templom Sovtovic faluban): felgyújtották a város temetőjével együtt.Vitina: a város templomát gránátokkal lőtték, majd felgyújtották.Kamenica: a város templomára március 18-án kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak. A templomban kisebb károk keletkeztek.Pec:

- Crkva Svetog Jovana: a templomot március 17-én a parókiával együtt felgyújtották.

- Crkva Presvete Bogorodice: a Belo Polje-i templomot március 17-én a visszaért szerbek felújított házaival együtt felgyújtották.

- Crkva Svetog Pretece: a Pecka Banja-i templomot március 17-én felgyújtották.A koszovói szerbellenes pogromokkal egyidőben szerb szélsőségesek felgyújtották az 1720-ban épült nisi és az 1960-ban épült belgrádi dzsámit. A fővárosi iszlám imaház felgyújtása miatt menesztették a belgrádi rendőrfőnököt, a gyújtogatók ellen pedig eljárás indult.Dudás Szabolcs koszovói fotógalériája a hvg.hu-n

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A Microsoft is elismeri, van egy kis gond vezeték nélküli fülesével

A Microsoft is elismeri, van egy kis gond vezeték nélküli fülesével

Így egyszerre biciklizhet a GTA 5-ben és a valóságban – videó

Így egyszerre biciklizhet a GTA 5-ben és a valóságban – videó

Gálvölgyi János: Nincs se puszi, se pacsi

Gálvölgyi János: Nincs se puszi, se pacsi