A szerb kormány honlapján közzétett információk szerint a március 17. és március 20. közötti zavargások során legkevesebb 35 egyházi épület elpusztult, de legalábbis súlyosan megsérült. Adatok, fotók, linkek.

Az alábbiakban településenként, és - amennyiben az egyes templomokban véghezvitt pusztításokról fényképek is készültek – e fotókra mutató linkek csatolásával közöljük a veszteséglistát.Prizren: a XIII-XIV. században a szerb királyság székvárosaként funkcionáló, majd a titói érában a népek közötti tolerancia példájaként emlegetett város volt a márciusi erőszakhullám egyik gócpontja, albán szélsőségesek itt okozták a legnagyobb károkat.- Hram Bogorodice Ljeviske (a Ljevisi Szűzanya székesegyház a 14. századból): felgyújtották március 17-én, melléképületet teljesen lerombolták. Fénykép a templomról itt.

- Hram Hrista Spasa (14. századbeli templom): felgyújtották március 17-én, részben sérült

- Saborni hram svetog velikomucenika Georgiaja (Szent György nagyvértanú székesegyház 1856-ból): felgyújtották és felrobbantották március 17-én, teljesen megsemmisült

- Crkva Svetog Nikolaja – Tuticeva crkva (14. századi templom): részben lerombolták március 17-én

- Crkva Svetog Nikolaja – Runoviceva crkva (16. századi templom): felgyújtották március 17-én. A templomban komoly károk keletkeztek.

- Crkva Svete Nedelje (14. századi, később rekonstruált templom): felgyújtották március 17-én. A templomban komoly károk keletkeztek.

- Crkva Svetog Pantelejmona (14. századi, később rekonstruált templom): teljesen lerombolták március 17-én

- Crkva Svetog Kozme i Damjana (14. századi, később rekonstruált templom): felgyújtották, állaga egyelőre ismeretlen.

- Crkva Svete Nedelje (14. századi templom Prizren közelében, Zivinjanéban): felgyújtották és felrobbantották március 20-án, teljesen megsemmisült

- Ezen kívül támadás érte, és csak a falai maradtak meg a helyi püspöki rezidenciának, komoly károk keletkeztek a Szent György nagyvértanú székesegyház melletti egykori orosz konzulátus épületében, a Szent Cirill és Metód papneveldében, ahol szerb civilek tartózkodtak, akik közül ketten bent égtek, valamint a 14. századi Szent Arkangyal kolostorban.Orahovac: március 18-án felgyújtottak egy 1852-es templomot (Crkva Svete Nedelje) és egy 18. századi kolostort.Djakovica:

- Crkva Uspenja Presvete Bogorodice (16-19. századi templom): felgyújtották március 17-én, teljesen lerombolták.

- Crkva Svetog Lazara (templom): teljesen lerombolták, beleértve az azt körülvevő temetőt is.

- Crkva Svetog Ilije (templom) teljesen lerombolták.

- Katedralna crkva Svete Trojice (katedrális): az 1999-es pusztítást túlélő harangtornyok porig rombolása március 18-án.Istok: robbanás következtében március 19-én megsérült egy 1999-ben már részben lerombolt templom (Crkva Svetog Petra i Pavla)Pristina: a tartomány fővárosában 1999-ben közel ötvenezer szerb élt, március 17-én még 225-en voltak, de mára nincs egyetlen egy sem. Március 18-án albán szélsőségesek kifosztották, majd felgyújtották és teljesen elpusztították a város egyetlen még működő, 19. századi ortodox templomát (Crkva Svetog Nikole) és a parókiát.Obilics: március 18-án szélsőségesek kifosztották, majd gumiabroncsokat gyújtottak meg egy templomban (Crkva Svetog Mihaila). A templomban komoly károk keletkeztek.Kosovo Polje: 1389-ben - rigómezei csatában – itt bukott el a szerb fejedelem a törökökkel szemben; akkor ez a szerb államiság végét jelentette. Ennek a csatának a 600. évfordulóján, 1989-ben ugyanitt beszélt először nyíltan – egy kétmillió ember előtt tartott ünnepségen – Szlobodan Milosevics volt diktátor a jugoszláv konfliktusok fegyveres megoldásáról, mint lehetséges alternativáról. A városban a márciusi pogromok óta nem élnek szerbek.

- Crkva Svetog Nikole (templom 1940-ből): megszentségtelenítették, és felgyújtották március 18-án. A templomban komoly károk keletkeztek. Megégett ikon

- Crkva Svete Katarine (templom Kosovo Polje környékén, Bresjében): felgyújtották, megszentségtelenítették. A templomban komoly károk keletkeztek.Podujevo: március 18-án felgyújtottak egy 1930-ban épült templomot (Crkva Svetog Save), és feldúlták a környező temetőt is.Kosovska Mitrovica: a zavargások gyújtópontjában, ahol a szerbeket és az albánokat egy híd választja el egymástól, a francia békefenntartóknak nem sikerült megakadályozniuk egy szerb templom (Crkva Svetog Save) felgyújtását. A templomot a gyújtogatás előtt kifosztották.Vucitrn – március 17-én szétbombáztak egy 19. századi templomot (Crkva Svetog Ilije)Srbica – március 18-án szélsőségesek kifosztottak, majd porig égettek egy 14. századi kolostort (Manastir Devic), felnyitottak és megszentségtelenítettek egy szent síremléket.Urosevac és környéke:

- Saborni Hram cara Urosa (székesegyház): albánok egy csoportja bombákat dobott az épületre, majd felgyújtotta a templomot, melyben komoly károk keletkeztek.

- Crkva Svetog Ilije (templom a környékbeli Nekodim településen): felgyújtották a város temetőjével együtt.

- Crkva Svetog Petra i Pavla (templom Talinovac településen): felgyújtották a város temetőjével együtt. A templomban komoly károk keletkeztek.

- Crkva Presvete Bogorodice (templom Sovtovic faluban): felgyújtották a város temetőjével együtt.Vitina: a város templomát gránátokkal lőtték, majd felgyújtották.Kamenica: a város templomára március 18-án kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak. A templomban kisebb károk keletkeztek.Pec:

- Crkva Svetog Jovana: a templomot március 17-én a parókiával együtt felgyújtották.

- Crkva Presvete Bogorodice: a Belo Polje-i templomot március 17-én a visszaért szerbek felújított házaival együtt felgyújtották.

- Crkva Svetog Pretece: a Pecka Banja-i templomot március 17-én felgyújtották.A koszovói szerbellenes pogromokkal egyidőben szerb szélsőségesek felgyújtották az 1720-ban épült nisi és az 1960-ban épült belgrádi dzsámit. A fővárosi iszlám imaház felgyújtása miatt menesztették a belgrádi rendőrfőnököt, a gyújtogatók ellen pedig eljárás indult.Dudás Szabolcs koszovói fotógalériája a hvg.hu-n

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A La Bamba, a Hair és Jay-Z dalai is bekerültek a legfontosabb amerikai hangfelvételek közé

A La Bamba, a Hair és Jay-Z dalai is bekerültek a legfontosabb amerikai hangfelvételek közé

Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt

Vécépapírt halmozott fel egy német beszállító, hátha kifogynak a britek a Brexit miatt

Videó: Ez a robot már képes arra, hogy helyettesítse az ember munkáját – és épp ez vele a cél

Videó: Ez a robot már képes arra, hogy helyettesítse az ember munkáját – és épp ez vele a cél

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Már rendelhető az Energizer fél tégla mobilja, ami 50 napig is kibírja egy feltöltéssel

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett