Tetszett a cikk?

A cégre pályázó Novartis felverte az árat, majd hoppon maradt. A fúzióval a világ harmadik legnagyobb gyógyszerkonszernje jön létre.

A francia kormány sürgetésére a Sanofi-Synthélabo francia gyógyszergyár megemelte ajánlatát a német-francia Aventis gyógyszergyárra. Az Aventis igazgatótanácsa, korábbi ellenkezését feladva, vasárnap megszavazta az immár 9 milliárd euróval magasabb vételár elfogadását.A svájci Novartis gyógyszergyár, amely csütörtökön, akkor még az Aventis kérésére, versenybe szállt, vasárnap kilépett a küzdelemből.A Sanofi készpénzzel toldotta meg az eredeti, januárban tett készpénzes-részvénycserés ajánlatát a német-francia Aventisre. Az új ajánlat majdnem 69 eurót ér Aventis-részvényenként, úgy, hogy a Sanofi öt saját részvényt plusz 120 eurót kínál minden hat Aventis-részvényért.A két cég kereskedelmét hétfőn 14.30-ig felfüggesztették a párizsi értéktőzsdén. A Sanofi 55,95 eurón, az Aventis 66,25 eurón zárt pénteken a párizsi tőzsdén.Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök üdvözölte a Sanofi-Aventis házasságot, mondván, hogy "sikerült Franciaországban és Európában tartani a döntéshozatal központját és a munkahelyeket".Várható, hogy az Aventis vezérigazgatója, Igor Landau megválik az egyesült cégtől, végkielégítése negyvenhavi fizetése lesz, és megtartja részvényopcióit. Becslések szerint több mint 24 millió euróval távozik.A fúzióval az első helyezett amerikai Pfizer és a brit GlaxoSmithKline mögött a nagyságra harmadik gyógyszeripari óriás jön létre a világon.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!