Tetszett a cikk?

Az Amnesty International (AI) szerint Magyarországon különösen a rendőrségnél erős a cigányokkal szembeni előítélet, valamint gyakran megsértik a menedékkérők és az elmeszociális otthonokban élők emberi jogait is. Az ORFK szóvivője szerint a rendőrségen nem nagyobb az előítélet, mint a társadalomban.

Az Amnesty International 2004. évi jelentése szerint az előző évekhez hasonlóan, 2003-ban is aggályok merültek fel amiatt, hogy a rendőrség gyakran bánt durván a romákkal. Annak ellenére, hogy a kormányzat főként az oktatás terén fellépett a diszkrimináció ellen, a romák továbbra is előítéletekkel szembesülnek az élet minden területén, például az egészségügyi ellátásban, a munkavállalás során és a lakáskérdésekben - áll a jelentésben.„Úristen, ennyien vannak”Fodor Márk, az AI magyarországi vezetője szerdán elmondta: a jelentés a romák diszkriminációjával kapcsolatban nemcsak Magyarországot, hanem még 13 európai országot, köztük például Szlovákiát emelte ki. A jelentés példaként említi az egri kórházat, ahol a Roma Sajtóközpont híradása szerint külön kórteremben helyezték el a várandós roma asszonyokat. Továbbá a beszámoló hivatkozik arra is, hogy októberben a Pest megyei Piliscsaba később felfüggesztett aljegyzője az ott élő romák számával kapcsolatban tanúk szerint állítólag azt mondta: "Úristen, ennyien vannak, kár, hogy Hitler nem velük kezdte".Fodor hangsúlyozta, a jelentés szerint a rendőröknél továbbra is erős maradt a romaellenes előítélet, ugyanakkor a romákat megalázó bánásmód miatt a gyanúsított rendőrtisztek ellen ritkán sikeres a vádemelés, és azok, akiket elítéltek, rendkívül enyhe büntetésben részesültek. A jelentés példaként említ egy valkói esetet, ahol 2003 júniusában egy roma férfit igazoltatása után a rendőrök bántalmaztak, s ezt követően a feldühödött helyi romák egy csoportja kapákkal, kaszákkal támadt a rendőrökre. Ebben az ügyben az Amnesty a legfőbb ügyészt is megkereste, annak érdekében, hogy megfelelő módon vizsgálják ki az esetet.Jellegzetesen sötét bőrűekAz Amnesty beszámolója hivatkozik továbbá arra is, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság internetes oldalán is közzétett körözésekben néhány gyanúsítottról azt írják, hogy "romákhoz hasonlóan beszélnek, ami jele annak, hogy iskolázatlan emberek", másokról pedig azt, hogy "roma kinézetűek, jellegzetesen sötét bőrűek".Az Amnesty azt is aggályosnak találta, hogy sok magyar elmeszociális otthonban előfordul, hogy a szellemi fogyatékkal élőket rácsos ágyban tartják, annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a megalázó, embertelen módszer jogsértő és szakmailag is elfogadhatatlan, ezért sérti a nemzetközi emberi jogi törvényeket éppúgy, mint a gondozás szakmai elveit.A rendőrség cáfolja, hogy romaellenes lenneA rendőrségen semmivel nem nagyobb az előítélet, mint a társadalomban - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Garamvölgyi László elmondta: a rendőrségen nincs nyilvántartás az elkövetők roma voltáról, mint ahogyan arról sem, hogy mennyi roma származású rendőr szolgál a testületben. Az AI által kifogásolt rendőrségi honlappal kapcsolatban elmondta: valóban volt ilyen a rendőrségi honlapon egy két évvel ezelőtti körözésben, de ombudsmani megkeresésre már régebben levették. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét