Az első hazai fertőzés 1985-ös regisztrálása és 2002 vége között összesen 1041 HIV-pozitív személy került nyilvántartásba, 110 anonim módon.

Ezt az egészségügyi tárca címzetes államtitkára ismertette azzal a felméréssel kapcsolatban, amely alapján 2010-ig kidolgozták a Nemzeti AIDS Stratégiát. Jakab Ferencné szerint Magyarországon évente átlagosan 68-an fertőződtek meg HIV-vírussal az elmúlt öt évben, ami jóval kedvezőbb más európai államok mutatóinál.A fertőzöttek között 645 magyar állampolgár található és 286 külföldi személy, akik többsége nem Magyarországon szerezte a fertőzést. A betegek 83 százaléka férfi, 17 százaléka nő. A nők arányában az utóbbi években emelkedés észlelhető, arányuk 1990-ig 6 százalék, 1995-ig 9 százalék volt. Többségük külföldi partnertől kapta el a betegséget, de gyakori a prostitúció révén történő fertőződés is.A férfiak esetében elsősorban homoszexuális vagy biszexuális érintkezés útján terjed a betegség, az utóbbi 17 évben nyilvántartásba vett személyek 71 százaléka ilyen módon vált vírushordozóvá. Ennek a kockázati csoportnak az aránya csökkenő tendenciát mutat az utóbbi években. Míg 1991 és 1995 között 76 százalékos, 1996-tól 2002-ig 63 százalékos volt a fertőződési arány közöttük.A címzetes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel ellentétes fejlődési irány figyelhető meg a heteroszexuális úton való fertőzés tekintetében, mivel annak aránya 1996 óta 28 százalékra nőtt a korábbi 5 százalékról. Arról is beszélt, hogy a HIV-vírust hordozók több mint hatvan százaléka a férfiak és a nők esetében is 20 és 39 év közötti.Jakab Ferencné pozitívumként értékelte, hogy Magyarországon még senki nem szerzett HIV-fertőzést intravénás kábítószer-használat révén. A nyilvántartás szerint 9 külföldit regisztráltak hazánkban, akik fertőzött tűtől váltak vírushordozóvá, de ők - csakúgy mint a másik két magyar - külföldön kapták el a betegséget.A címzetes államtitkár szerint a kedvező magyarországi helyzet az időben elkezdett társadalmi összefogásnak és az állami intézkedéseknek köszönhető. A Nemzeti AIDS Stratégia a következő hat évre megszabja azokat a feladatokat, amellyel megakadályozható, hogy az az arány kedvezőtlen irányba változzon.A címzetes államtitkár szerint a program első szinten a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, a biztonságos nemi életre és az óvszerhasználatra hívja fel a fiatalok figyelmét. A másodlagos prevenciót a szűrővizsgálat jelenti. Ebből tavaly 110 ezret végeztek el ingyenesen, 20 százalékukat anonim módon. A szűrésekhez tanácsadó szolgálat is kapcsolódik, amelynek köre országosan egyre bővül.Az államtitkár szerint akik rászorulnak a gyógyszeres kezelésre, azok ingyenesen kapják meg a szükséges orvosi készítményeket, mivel az egészségbiztosítási pénztár 700 millió forintot különített el az idén erre a célra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Megvizsgáltak 13 slime-ot, és aggasztó dolog derült ki: a felük veszélyes anyagot tartalmaz

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt