szerző:
MTI

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén újra megállapította a december 5-i kétkérdéses népszavazás eredménytelenségét, miután az ellenőrzések csak minimális eltérést mutattak a voksok korábbi megszámolásához képest. A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) várhatóan megtámadja a határozatot.

"Az OVB megállapítja, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgárok több mint egy negyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ" - közölte Ficzere Lajos, az OVB elnöke azt követően, hogy a testület órákon keresztül több száz jegyzőkönyvet ellenőrzött.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint az 1154 szavazókörben december 15-e és december 23-áig elvégzett ellenőrzések nyomán az derült ki, hogy az első kérdésnél egy század százalékkal csökkent az igenek száma, míg második kérdés esetében az arány változatlan maradt.

Minimális eltérés

Eszerint a kórházprivatizációról szóló kérdésre adott igen válaszok száma 85-tel csökkent, míg a nemek száma 62-vel nőtt. A kettős állampolgárság ügyében feltett kérdésre adott igen válaszok száma 128-cal nőtt, míg a nemek száma 158-cal csökkent. Az első kérdés esetében tehát az igen és nem szavazatok aránya 65,02 - 34,98 százalékról 65,01 - 34,99 százalékra változott. A második kérdésnél az igen-nem arány 51,57 - 48,43 százalék maradt.

Elmondta, az új jegyzőkönyvek alapján az 1.154 szavazókör közül 105-ben feltehetőleg nem végezték el a voksok újraszámolását, csak a jegyzőkönyvek ellenőrzését. Közölte: 935 szavazókörben maradt változatlan az eredmény, és 219 esetben találtak eltérést a korábbi megállapításokhoz képest.

Az újbóli végeredmény-megállapításra azt követően került sor, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) december 14-én megsemmisítette az OVB eredménymegállapító határozatát, és - helyt adva a Magyarok Világszövetsége és egy magánszemély kérésének - 1.154 szavazókörben elrendelte a jegyzőkönyvek ellenőrzését. Gaudi-Nagy Tamás, az MVSZ delegáltjának azt a javaslatát, hogy ellenőrizzék mind az 1.154 szavazóköri jegyzőkönyvet, a testület elvetette.

Szúrópróbaszerűen is ellenőriztek

A testület a keddi határozat meghozatalát megelőzően megvizsgálta azt a 20 jegyzőkönyvet, melyhez konkrét írásbeli panasz érkezett, továbbá a tagok ellenőrizték azt a 219 jegyzőkönyvet is, amelyben a korábbihoz képest az adatok megváltoztak. Az OVB szúrópróbaszerűen néhány olyan jegyzőkönyvet is ellenőrzött, melyben az eredmény változatlan maradt. A tagok ellenőrzésük során a jegyzőkönyveket és a számítógépen található adatokat vetették össze.

Az OVB keddi határozatával szemben egy nap jogorvoslati idő áll rendelkezésre, az eredmény esetleges megtámadása esetén újra a LB-hez kerül a döntés joga.

Az MVSZ megtámadja az új határozatot is

Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, az OVB határozatát az MVSZ várhatóan megtámadja, a többi közt azért, mert nem minden szavazókörben számolták újra a voksokat. Az MVSZ álláspontja szerint a LB határozata a voksok újraszámolására kötelezte a szavazatszámláló bizottságokat - közölte. Sérelmezte azt is, hogy az említett szavazóköröknek a jegyzőkönyveit nem kaphatta meg kigyűjtve.

Az ügydöntő népszavazás eredményességéhez kétmillió azonos szavazat (tehát a választópolgárok 25 százaléka plusz egy voks) kellett volna az egyes kérdésekben, így az országgyűlést egyik kezdeményezés sem kötelezi döntéshozatalra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Határon túli magyar szervezetek a kormánypártokat hibáztatják

"A népszavazástól való nagyarányú távolmaradás a többi közt annak a következménye, hogy a kormánypártok a nem szavazatra buzdítással elbizonytalanították a választókat” - áll a kettős állampolgárság kérdésében a határon túli magyar szervezetek által hétfőn közzétett közös nyilatkozatban.

MTI Itthon

Lamperth: Patrubánynak bocsánatot kell kérnie

A belügyi tárca újra kezdeményezni fogja a választási törvény módosítását, a népszavazás tanulságainak figyelembe vételével. A belügyminiszter szerint Patrubány Miklósnak bocsánatot kellene kérnie a választási iroda vezetőjétől.

MTI Itthon

Felesleges volt az újraszámlálás

Pénteken délutánig mintegy 800 szavazatszámláló bizottság fejezte be a népszavazáson leadott voksok újraszámolását, csupán néhány szavazatnyi eltérést tapasztaltak - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az MTI megyei tudósítói hasonló tapasztalatokról adtak hírt.

MTI Itthon

Megsemmisítették a népszavazás eredményét

Megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság (LB) az Országos Választási Bizottság (OVB) december 5-ei népszavazás eredményt megállapító határozatát, és mintegy 1 137 szavazókörben elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését.

MTI Itthon

Jelentős eltérést találtak a mátészalkai voksokban

Befejeződött a december 5-ei népszavazás szavazatainak újraszámlálása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol egy helyen, az egyik mátészalkai szavazókörben jelentősebb mértékű eltérésre derült fény a korábbi adatokhoz képest.

MTI Itthon

MVSZ: újraszámolás a sajtó jelenlétében

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) azt kéri, hogy a népszavazás kapcsán gyanú alá esett urnákat foglalják le, gyűjtsék egy helyre Budapesten, és a sajtó jelenlétében egy eseti bizottság számolja újra a szavazatokat - jelentett be Patrubány Miklós, a szövetség elnöke szerda délután.

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez

Irán tíz napon belül fel fogja rúgni az atomalkut

Irán tíz napon belül fel fogja rúgni az atomalkut

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Az új indiai parlamenti képviselők majdnem fele ellen folyik büntetőeljárás

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt