szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétszázkilenc rendbeli felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt elnökét - mondta az egykori PSZÁF-elnök jogi képviselője hétfőn. Szász Károly szerint kérdéses, hogy nem elfogult-e a rendőrség vele szemben.

"A gyanúsítás ellen ellenvetéssel éltünk" - közölte Futó Barnabás a háromórás kihallgatást követően. Hozzátette: Szász Károly az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodáján tett vallomásában úgy fogalmazott, hogy "semmiféle bűncselekményt nem követett el".

Szász Károly közleményben kifogásolja, hogy az ellene folyó eljárás alatt "folyamatosan különböző információk szivárogtak ki a rendőrségtől". Hozzáteszi: ezek a kiszivárogtatások mindig akkor történtek, "amikor a közhangulatot kívánták irányomban negatívan befolyásolni egy éppen akkor időszerű esemény függvényében". Mint írja, "az egész eljárás szakszerűségébe helyezett bizalmam kérdőjeleződik meg ugyanakkor, amikor az akár szándékos akár nem szándékos kiszivárogtatás folyamatosan jellemzi a rendőrség munkáját, és a rendőrség semmit nem tesz ezen információk pontosítására és nem végez belső vizsgálatot a kiszivárogtatás ügyében".

Szász: nem elfogult-e a rendőrség?

A PSZÁF volt elnöke szerint kérdéses, hogy vajon "nem összeférhetetlen-e és nem elfogult-e a rendőrség az ellenünk folyó vizsgálatban, tekintettel arra, hogy ugyanaz a rendőrség (...) végzi a velünk kapcsolatos eljárást, mint amelynek kellett volna annak idején, véleményem szerint, nem a felügyelettel szemben, hanem vele együtt, konstruktívan dolgozni a Pannonplast/KandH-ügy különböző összefüggéseinek időben történő feltárásában".

Futó Barnabás emlékeztetett: a rendőrséghez érkező feljelentés szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél teljesítés nélküli kifizetések történtek a belső munkatársaknak megbízási szerződés alapján. "Bizonyítottuk, hogy tényleg hogy mindegyik megbízási szerződés volt, és mind mögött valós teljesítés állt" - jelentette ki az ügyvéd.

Teljesítés nélküli kifizetések

Futó Barnabás még korábban elmondta: tudomása szerint Szász Károly 2003. június 16-i bántalmazása után nem sokkal Keller László volt közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján nyomozás indult ismeretlen tettes ellen. A feljelentés szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami

Felügyeleténél teljesítés nélküli kifizetések történtek a belső munkatársaknak megbízási szerződés alapján, ez pedig csalás, hűtlen kezelés, illetve más bűncselekmények megalapozott gyanúját veti fel.

Futó Barnabás közölte: az elmúlt másfél évben a PSZÁF számos munkatársát meghallgatták tanúként, s a vallomásokból az derült ki, hogy minden szerződés mögött valós teljesítés állt; így pedig a feljelentésben foglalt bűncselekmények fogalmilag kizártak.

A megbízási szerződések oka az volt, hogy akkoriban a PSZÁF-nál rengeteg feladat volt, amit a munkatársak nem tudták hivatali időben megcsinálni. Aki vállalta, hogy azon túl is elvégzi a rábízott munkát, azzal szerződést kötöttek - magyarázta az ügyvéd. Megemlítette azt is, hogy a külsősök sokkal drágábban végezték volna el a munkát, és a titoktartási kötelezettség szempontjából is célszerűbb volt belső munkatársakat megbízni a feladatokkal. Szász Károly jogi képviselője szerint esetleg az kelthette fel a hatóságok gyanúját, hogy a szerződések aláírása és keltezése között időbeli eltérés lehet. Ennek oka azonban pusztán csak annyi, hogy előbb szóban született megállapodás, amit később foglaltak írásba.

Szász: jogszerűek a megbízási szerződések

Szász Károly közleményében megerősíti: 209 rendbeli felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással gyanúsítják, mert a rendőrség álláspontja szerint a megbízási szerződések ténylegesen jutalmazást lepleznek. Hangsúlyozza: minden egyes megbízási szerződés jogszerűen, a köztisztviselő által munkaköri kötelezettségén túlmenően elvégzett többletmunka szabályos ellentételezése érdekében jött létre.

A PSZÁF volt elnöke kifogásolja azt is, hogy kizárólag egy iktatószámra utaltak idézésében, "ami alapján nem lehet érdemben védekezni". Mint írja, "komoly szakmai fenntartásai" vannak a nyomozás megalapozottságát és jogszerűségét illetően. Kifejti: a vizsgálat "politikai indíttatású bejelentésre indult épp akkor, amikor a felügyelet feltárta a Pannonplast/KandH-üggyel kapcsolatos visszásságokat, amelyek szálai az állami pénzek megcsapolásán túl politikailag igen érzékeny területeket érintenek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is