szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fodor Gábor szerint a szocialisták lényeges pontok változtak a szövegben, ami gyakorlatilag értelmetlenné teszi a módosítást.

"Az első pillanatban, amikor a javaslatról hallottam, akkor nekem is azt a tájékoztatást adták, technikai jellegű pontosításokról van szó" – mondta Fodor Gábor a Klubrádió adásában, hozzátéve: "ez nem igaz, nem ez a helyzet".

Hozzátette, hogy nagyon lényeges és fontos pontok azok, amelyek változnak a törvényben. Olyan fontos pontok, amelyeket ha így fogadnak el, akkor "gyakorlatilag semmi értelme az egésznek".

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnap az MTI-nek úgy nyilatkozott: a múlt hétfőn benyújtott javaslathoz kedden pontosítást fűzött a frakció, de a félreértések elkerülése végett úgy döntött pénteken, hogy egybeszerkeszti a két előterjesztést, és új javaslatként küldi el az Országgyűlésnek.

Az eredeti törvényjavaslat biztosítaná az állambiztonsági iratok megismerhetőségét, valamint újra felállítana egy bizottságot, amely a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a történeti levéltárba kerülő iratok átadását felügyelné.

Az egyik pontosítás azzal egészíttette ki az előterjesztést, hogy a levéltár kezelésében lévő, az operatív kapcsolatról, a hálózati személyről és a hivatásos alkalmazottról szóló személyzeti anyagokra vonatkozik az a rendelkezés, hogy nem kell beazonosíthatatlanná tenni az adatokat.

Szintén pontosították az állambiztonsági iratokat átvizsgáló testületben a döntések meghozatalára vonatkozó rendelkezést, ezek szerint a négy tagból háromnak az egybehangzó szavazata kell a döntéshez a korábbi "szótöbbség" helyett.

A harmadik módosítás arról rendelkezik, hogy a törvény hatálya alá tartozó, a nemzetbiztonsági érdek védelme szempontjából kiemelkedően fontos iratokról a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója külön jegyzéket állít össze, amelyet a Legfelsőbb Bíróság e feladatra kijelölt bírája hagy jóvá, "C" típusú nemzetbiztonsági ellenőrzését követően.

Fodor Gábor a Klubrádióban hétfőn azt mondta: "a mostani, legutolsó módosítás (...) visszahoz egy olyan kiskaput, amivel gyakorlatilag a szolgálatok újra kikerülnék ezt az iratátadó bizottságot, és töménytelen mennyiségű iratot tarthatnának meg".

A szabad demokrata politikus szerint az történhetett, hogy az SZDSZ egyetértésével találkozó koncepció kialakítása után "jött a felébredés, és nyilván vannak a szocialista pártban és körülötte is olyanok, akik megijedtek ettől".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Simicskó: álszent, amit az MSZP az ügynöktörvény körül művel

Álszentnek nevezte Simicskó István, a Fidesz országgyűlési képviselője azt, amit a szocialisták az ügynöktörvénnyel csinálnak, s szerinte az MSZP-nek a gondot az okozza, hogy a rendszerváltás idején nem sikerült az állambiztonsági iratok teljes megsemmisítése.

MTI Itthon

Bácskai is beismerte ügynökmúltját

Fél évtizeden át aktív kapcsolatban állt a Kádár-rendszer titkosszolgálatával a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írás szerint Bácskai Tamás közgazdász, aki az MTI-nek nyilatkozva elismerte, hogy valóban jelentett az ötvenes évek végén az állambiztonsági szerveknek.