szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy gondoskodjon a gazdákkal való tárgyalások mielőbbi folytatásáról, hagyjon fel a gazdák sértegetésével, és adjon világos magyarázatot, hol szerepel a költségvetésben a termelők jogos követeléseinek a fedezete - jelentette ki Rogán Antal, a párt kampányfőnöke. Nyakó István, az MSZP szóvivője erre válaszként felszólította a Fideszt, hogy hagyjon fel a politikai hangulatkeltéssel, és a gazdákat ne használja politikai eszközként saját kampánycéljainak szolgálatában.

A Fidesz képviselőcsoportja és elnöksége egyaránt úgy ítéli meg, hogy a tárgyalások megszakítása komoly felelőtlenség a kormány és Gyurcsány Ferenc részéről - mondta a politikus. Hangsúlyozta: a kormányfő a demonstráció kezdete óta nem méltatta a gazdákat arra, hogy kommentálja az eseményeket, de amikor csütörtöki rádióinterjújában mégis beszélt a témáról, akkor is a gazdákat sértő módon tette mindezt.

"Gyurcsány Ferenc személyében felelős az ország és Budapest nyugalmáért, márpedig aki ilyen felelősséget visel, annak értelemszerűen a gazdatüntetéssel és a gazdák követeléseivel foglalkoznia kell" - szögezte Rogán Antal.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a költségvetés vitájában több alkalommal felvetette: álláspontja szerint az agrártárca költésvetése nem nyújt fedezetet a uniótól érkező földalapú támogatások nemzeti kiegészítésének kifizetésére, és az gabonaintervenciós problémák kezelésére sem.

Az agrárminiszter, a pénzügyminiszter, a miniszterelnök és a kormánypárti képviselők két hónappal ezelőtt azt állították, hogy ezek benne vannak a költségvetésben, most azt mondják, hogy erre nincsen fedezet - tette hozzá Rogán Antal.

Rogán Antal arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy a Magosz jogi képviselője korábban a Fidesznek is dolgozott, azt mondta: Budai Gyula "egyetlen egyszer egy témában" dolgozott a pártnak, de ez az országban még számtalan jogi képviselőről elmondható.

Nyakó István MSZP-szóvivő felszólította a Fideszt, hogy hagyjon fel a politikai hangulatkeltéssel, és a gazdákat ne használja politikai eszközként saját kampánycéljainak szolgálatában. Ha a Fidesz továbbra is ezt teszi, úgy az egész társadalom előtt hitelteleníti a gazdák eredeti céljait, hiszen úgy tűnhet, hogy ezek inkább politikai célok, nem pedig érdekvédelmi jellegűek - hangsúlyozta.

A szóvivő a gazdák szombati demonstrációjára utalva jelezte: elég nehéz addig tárgyalni, amíg úgy tűnik, hogy inkább a hangulatkeltés az érdekes, mintsem a megállapodás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Gazdaság

Az új tagországok fellendítik az EU gazdaságát

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) legfrissebb prognózisa szerint az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott országok 4,6 százalékos GDP-növekedéssel járulnak hozzá 2005-ben az EU gazdasági eredményéhez, szemben az eurózóna 1,8 százalékos siralmas teljesítményével.

MTI Itthon

Gazdatüntetés: estig nem kezdődött tárgyalás

A gazdák demonstrációs bizottsága szerda éjfélig várja a MTESZ Kossuth téri székházában az agrártárca vezetőit, hogy tárgyaljanak, és megállapodjanak, ellenkező esetben a gazdák csütörtökön félpályás útlezárásokat tartanak országszerte.

Itthon

Tárgyalnak a gazdákkal

Ma megkezdõdnek a tárgyalások a demonstráló gazdákkal - a tegnapi tüntetés legelsõ követelése teljesült. A Kossuth téren a tegnap déli kezdés elõtt több ezer gazda gyülekezett a már elõzõ este leparkolt, és kordonok között várakozó négy traktor körül.

Itthon

Vasárnap sem tárgyalnak a gazdákkal?

Akár elmaradhatnak a vasárnapra tervezett szakértői tárgyalások is, amennyiben nem lehet biztosítani az érdemi eszmecseréhez szükséges nyugodt légkört - mondta szombaton délelőtt Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára.

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt

Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt