szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Útravaló programban résztvevő diákok évente 85 ezer forintot kaphatnak fejenként, tanárukkal megosztva - mondta Hiller István, az MSZP elnöke kedden Budapesten a programról tartott sajtótájékoztatóján.

A 85 ezer forint útravaló egy részét a diák ösztöndíjként, a másikat az őt támogató tanár kapja meg - közölte a szocialista politikus, aki egy hátizsákkal érkezett a tájékoztatóra, és abból elővette az összeget.
   
Hozzátette: az összeg az éves fejkvóta 32 százaléka. Hiller István elmondta, hogy a program 22 ezer hátrányos helyzetű diákon, valamint 4400, a diákokat patronáló tanáron kíván segíteni. A költségvetés az idei és a jövő évre három milliárd forintot biztosít erre a célra. A programot az oktatási minisztérium koordinálja, a programban résztvevő diákok kiválasztásában azonban a tanárokra számítanak.
   
A mentorokat az iskolák választják ki, a programban pedig pályázati úton lehet részt venni. A program meghirdetése még ebben a tanévben megtörténik, és a következő, 2005/2006-os tanévtől indulhat el.
       
Az ösztöndíj - mondta Hiller István - nem a felső tízezer gyermekeinek szól, hanem azoknak, akik tehetségesek, de számukra a tanulás olykor luxus. A kormány további 100 millió forinttal támogatja az idén azokat diákokat, akik hiányszakmákat tanulnak - fűzte hozzá.
   
Az MSZP következő programja várhatóan a szakképzés modernizációját fogja célozni - közölte kérdésre válaszolva Hiller István. Fontosnak nevezte, hogy a túlságosan is szétaprózott felsőoktatási ösztöndíjrendszert egységesebb, áttekinthetőbb rendszer váltsa fel, valamint hogy az egyetemi felvételihez ismét kaphassanak segítséget a tanulók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Karrier

Távoktatás: a fogyatékkal élők kimaradnak

Ha a távoktatási megoldások fejlesztése során a gyártók nem veszik figyelembe a fogyatékkal élők igényeit, hiába minden erőfeszítés: a munkaerő-piaci felzárkóztatás hiú remény marad – áll egy frissen közzétett brit tanulmányban.

Hét nap

OKTATÁSI ÁTSZERVEZÉSEK

Korábban önállóan gazdálkodó központi költségvetési szervek megszüntetéséről, illetve más szervezetekbe való...

MTI Itthon

Az állam 12 félévet finanszírozna a felsőoktatásban

Az új felsőoktatási törvény keretében az állam 12 féléven keresztül biztosítaná, hogy a hallgatók államilag finanszírozott képzésben vegyenek részt - jelentette be Török Zsolt, az MSZP-frakció gyermek, ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetője.

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre