szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a vasárnapi tárgyalások során tíz témakört vettek a demonstráló gazdák a földművelésügyi tárcával, hétfőn reggel ismét megpróbálnak egyezségre jutni. A tárca szerint megállapodás a hét közepére születhet. A rendőrség nem engedélyezte a Kossuth téri demonstráció folytatását, így a traktorok visszavonultak a Felvonulási térre.

A demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai vasárnap ismét áttekintették maratoni hosszúságú tárgyalásukon azt a 10 témakört, amelybe a megoldandó kérdéseket sorolták. Németh Imre miniszter megfogalmazása szerint - ahogyan azt közölte a tárgyalások befejeztével, nem sokkal 22 óra 30
perc után - előbbre jutottak a megállapodás felé, de több vitás kérdés még mindig függőben maradt. Ezért hétfőn 9 órakor a szakértők három csoportban ismét megpróbálnak a vitás kérdésekben egyezségre jutni.

A szakértői tárgyalásokra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kerül sor. A szakértői egyeztetés befejezésének függvényében ülnek össze a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői plenáris egyeztetésre. A megbeszélések időpontjául a miniszter hétfő délutánt tartotta a legvalószínűbbnek parlamenti elfoglaltsága miatt. Németh Imre szerint a tárgyaló felek a megállapodást leghamarabb a március 7-ével kezdődő hét közepére hozhatják tető alá.
 
Jakab István ugyancsak megerősítette, hogy a vasárnapi tárgyaláson valamennyi témát áttekintették a tárgyaló küldöttségek. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szerint hétfőre azok a kérdéskörök maradtak a szakértői tárgyalásokra, amelyekben jelentősen eltér a két tárgyaló küldöttség véleménye egymástól. Ezek többek között a MAGOSZ elnöke szerint a következők: az intervenció, a pénzügy és a 2005-ös támogatások kérdésköre. Az érdekképviseleti vezető úgy vélte, hogy a demonstráló gazdák megbízottai bármikor aláírhatják a megállapodást, ha a vitás kérdésekben számukra kedvező válasz születik.

A vasárnapi plenáris egyeztetéseket egyébiránt mintegy félórás késéssel kezdték meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Egyes információk szerint a kormányfő szombati törökbálinti kijelentése okozta a csúszást, ami ellen a demonstráló gazdák megbízottai azzal tiltakoztak, hogy csak fél óra késéssel foglalták el helyüket a tárgyalóteremben. A kormányfő szombaton egy lakossági fórumon azt mondta: a tüntető gazdáknak világosan meg kell mondani, hogy a magyar kormány nem fog engedni. Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint a gazdák világos és egyértelmű üzenetet kaptak Gyurcsány Ferenctől, ezért látta úgy a Magosz elnöke, hogy vasárnap még valószínűleg nem jön létre a megállapodás. Az érdekképviseleti vezető hangsúlyozta: követeléseik törvényesek és jogszerűek. 

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a tárgyalás elején megjegyezte, hogy az a munkaanyag, amit a minisztérium szakértői áttanulmányoztak, hosszú tárgyalásokat sejtet, mivel több olyan pontot is újranyitottak a demonstráló gazdák képviselői, amelyben már megállapodtak az előző plenáris ülésen. Jakab István szerint a munkaanyagban érdemi változtatásokat nem tettek a gazdák megbízottjai, csupán pontosítottak néhány, számukra nem elég világos megfogalmazást.
 
Az agrárminiszter az egyeztetések szünetében arról tájékoztatott, hogy a hét végén is folyik a kifizető ügynökségen a munka, a kifizetések több mint 80 százalékát már teljesítették. Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára szerint a megegyezéshez a kritikus pontokon kellene átlendülni. Ezeket az államtitkár nem részletezte, de a korábbi megbeszéléseken az intervenciós kérdéseket és a költségvetést érintő ügyeket sorolták ide a tárgyaló felek. A tárgyalások ideje alatt országszerte folytatták félpályás útlezáró akcióikat a gazdák.

Németh Imre Gyurcsánnyal konzultált (Oldaltörés)

Németh Imre vasárnap délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a felállítandó vidékpolitikai kabinet feladatairól tanácskozott. A megbeszélésről az azon jelen lévő Pásztohy András, a tárca politikai államtitkára elmondta: a vidék ügyeit a jövőben komplex módon kívánja kezelni a kormány annak érdekében, hogy a vidéki emberek is megkapják ugyanazt az esélyt, mint a magyar társadalom más rétegei. Az agrárminiszter tájékoztatta a miniszterelnököt a jelenleg is folyó egyeztető tárgyalásokról, amelyet az FVM folytat a demonstráló gazdák képviselőivel. A miniszterelnök érdeklődésére, hogy van-e reális esély a megegyezésre, és mit szólna a többi érdekképviselet ehhez, Németh Imre közölte, hogy néhány pontban, mint például a forrás-átcsoportosítás vagy a területi degresszió, illetve az úgynevezett gazdasági életképességi határérték megállapítása, konzultációt kezdeményez a többi agrár érdekképviselettel, amely a jelenlegi tárgyaláson nem vesz részt. A konzultációt a miniszter várhatóan keddre hívja össze. A rövid tájékoztatót követően Németh Imre visszatért a tárgyalóasztalhoz, ahol a demonstráló gazdákkal folynak az egyeztetések.
 
Időközben a rendőrség elutasította a gazdáknak azt a kezdeményezését, hogy újabb traktorokat vonultassanak fel a Parlament XVII-es kapujánál lévő parkolóban hétfő estétől. Nem sokkal este fél kilenc előtt az utolsó traktor is elhagyta a Kossuth teret, abból a 200 erőgépből, amelyet korábban odavezényeltek a gazdák. Erről Hevesi István, a demonstrációs bizottság szóvivője tájékoztatta a tér kiürítését követően. A szóvivő közölte: a járművek rendőri felvezetéssel vonultak át a Felvonulási térre.

Bagi Béla, a  demonstrációs bizottság vezetője bejelentette, hogy újabb traktorkonvojok kívánnak Budapestre indulni és a március 16-ig bejelentett demonstráció időpontját minden budapesti helyszínen március 20-ig meghosszabbítják a tervek szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Agrárhitelek: türelmi időt kaptak a gazdák

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy módosította az Európa Terv agrárhitelprogram bevezetéséről szóló rendeletét és így újabb egy év türelmi időt kaptak a gazdálkodók hiteleik visszafizetésére.

MTI/hvg.hu Itthon

Az agrártárca megkapta a gazdák javaslatait

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban megkapták a demonstráló gazdák megbízottai által kidolgozott javaslatokat és megkezdték azok tanulmányozását. A tárgyalások délután folytatódnak. Eközben Hajdú-Bihar és Békés megyében is folytatódnak az útlezárások, melyekben továbbra is több száz munkagép vesz részt.

MTI Itthon

A terveknek megfelelően folyik az agráregyeztetés

Az eredeti terveknek megfelelően a demonstráló gazdák és az agrártárca tárgyaló küldöttségeinek szakértői pénteken délelőtt külön-külön egyeztetik véleményüket a még vitás kérdésekről.

MTI Gazdaság

Eddig 163 ezer gazda kapta meg az agrártámogatást

Folytatódik az agrártámogatások kifizetése, csütörtökre 163 ezer igényt teljesített a kormány, ez 35 milliárd forint kifizetését jelenti és hárommillió hektárnyi földterületre vonatkozik - jelentette be a kormányszóvivő.

Fókuszban

Uniós agrárszótár

EU-s közvetlen támogatásA közös agrárpolitika 1992-es reformja során a csökkenő mezőgazdasági árak miatti...

MTI Itthon

Feszített tempóban zajlanak az agrártárgyalások

A tárgyalódelegációk vezetői szerint a megbeszélések csütörtökön plenáris üléssel folytatódhatnak. Szerdán este mintegy 200 traktor vonul át a fővároson a Felvonulási térről a Kossuth térre rendőri felvezetéssel – tájékoztatott a BRFK.

MTI Itthon

Agrárdemonstráció: spontán tüntetés és miniszteri "ultimátum"

Néhány száz fős csoport gyűlt össze vasárnap délelőtt a Kossuth téren a földművelésügyi tárca épülete előtt. A tüntetőkkel közölték, hogy a bejelentett gazdademonstrációt lemondták. A demonstráló gazdák Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban. Hétfőtől a 44-es főúton félpályás útlezárást terveznek a környező településeken élő gazdák.

MTI Itthon

Elmaradhat a megegyezés az agrártárgyalásokon

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét