szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A PC szerdán közleményben tudatta, hogy tudományos intézeteknek adja át azt az ügynöklistáját, amelynek közzétételéről március 2-án kérte ki az adatvédelmi biztos állásfoglalását, aki azt kedden közzé is tette.

"A Political Capital megállapodást kötött a Schmidt Mária vezette XX. Század Intézettel és a Rainer M. János vezette 56-os Intézettel, hogy a kutatóintézetek befogadják a listát további kutatások céljából" - közölte a PC. A Political Capital a listát a két intézet szakmai véleményének ismeretében teszi közzé.

Schmitt Mária elmondta: abban az esetben, ha a Political Capital a listát elküldi, a XX. Század Intézet "természetesen befogadja, s tanulmányozni fogja". Péterfalvi Attila közleményében az elmúlt rendszerben az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködők személyes adatainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban azt írta: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján "a bemutatni kívánt szervezetek hivatásos személyi körébe tartozók neve, beosztása, illetve más - a cél eléréséhez szükséges - adata engedélyük, vagy hozzátartozóik engedélye nélkül közzétehető (volna)". Hozzátette: elkerülendő azonban az, hogy "jogalkalmazóként visszaható hatályt adjunk e szabálynak és e tekintetben az alkotmányos értékrend szempontjait alkalmazzuk nem jogállami időszakra".

Ungváry Krisztián, a Political Capital által felkért történész szerdán elmondta: szerinte Péterfalvi Attila állásfoglalása  "nem teljesen egyértelmű". Rámutatott, hogy a Political Capital listája "nem a teljesség igényével készült".  A listában kategóriák vannak, ezekben felelősség szempontjából elkülönítették az embereket, és mindenkinél megjelölték, hogy miért tette azt, amit tett.

A listán sok pozitív példa is fel van sorolva, arra vonatkozóan, hogy tisztességes is maradhatott valaki abban a rendszerben. "Ez nem egy szégyenlista (...)" - emelte ki. Megjegyezte, hogy a "listázás" nem egy globális megoldás, a világ attól "nem fog megváltozni, hogy felteszik mind a százötvenezer darab beszervezési karton adatait". Ennek akkor lenne értelme, ha a nevek mellé teljes élettörténetet is mellékelnének. Az átvilágító bírák szerdán kiadott közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy a nemrég nyilvánosságra került listák egy része hiteltelen, ráadásul azokon olyan személyek is szerepelnek, akiket az átvilágító bírák felmentettek, illetve akiknek III/III-as érintettsége bebizonyosodott, és akik ezek után visszavonultak a közélettől. Márpedig az ilyen személyek jogait a jelenleg hatályos törvény és a készülő tervezet egyaránt védi - áll a bizottság soros elnöke, Incze Béla bíró által aláírt közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Állambiztonsági iratjegyzék az interneten

A napokban került fel az internetre a Belügyminisztériumi Iratfeltáró Bizottságának 1995-ös jelentése. A Nyilvánosság Klub honlapján megtalálható dokumentumból kiderül, hogy milyen iratokat őriztek a minisztériumi irattárban a BM III. Főcsoportfőnökség és a III/III. Csoportfőnökség tevékenységéről.

MTI Itthon

Az átvilágítóbírák szerint az ügynöklisták számos adata hiteltelen

A közelmúltban "érthetetlenül váratlan és hirtelen" felbukkant ügynöklisták jó néhány adata hiteltelen, ráadásul az azokon szereplő személyek egy részének nevét a törvény értelmében nem is lett volna szabad nyilvánosságra hozni - áll az átvilágítóbírák közleményében. A bírák nem részletezik, pontosan miben találtak kifogást.

Dezső András (hvg.hu) Világ

A Magyar Népköztársaság nyugaton lebukott kémei

Levette a kezét a magyar katonai hírszerzés azokról az ex-ügynökökről, akiknek többségét a pártállam idején részben zsarolással bírtak rá, hogy külföldön kémkedjenek, ám később lebuktak és többségük börtönbe került. Egyiküket utoljára 2004-ben vették őrizetbe és ítélték el Németországban.

hvg.hu Itthon

Feljelentették a Political Capitalt

Kozenkai Jenő, az egykori III/II. Csoportfőnökség operatív tisztje BRFK-nál feljelentét tett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke szerint felmerül, hogy PC vezetői és munkatársai hazaárulást követtek el és együttműködnek ellenséges titkosszolgálatokkal.

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer adták el a sokmilliárdos villát

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer adták el a sokmilliárdos villát

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint