szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki szexuális szokásokra vonatkozó adatokat hoz nyilvánosságra, mivel azok különleges adatoknak minősülnek - közölte az adatvédelmi biztos csütörtökön.

Péterfalvi Attila annak kapcsán nyilatkozott, hogy Terry Black transzvesztita előadóművész kedden egy televíziós interjúban kilátásba helyezte, nyilvánosságra hoz egy olyan listát, amelyen szerinte homoszexuális és pedofil politikusok neve szerepel majd. Az adatvédelmi biztos elmondta: "ilyen adatoknak a nyilvánosságra hozatala az bűncselekmény is, amellett, hogy jogsértő, ráadásul a bűncselekmény minősített esete". Felhívta a figyelmet, a törvény nem ad senkinek felhatalmazást arra, hogy ilyen adatokat nyilvánosságra hozzon.

Mint mondta, azok az adatok, amelyek a szexuális szokásokra vonatkoznak, úgynevezett különleges adatnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy többek között az adatvédelmi törvény alapján is fokozottan védett adatok. "Csak akkor lehet ilyen típusú személyes adatot kezelni, ha ahhoz az érintett írásos formában hozzájárul" - hangsúlyozta az adatvédelmi biztos.

Hozzátette: az viszont, ha valakinek saját használatra van egy telefonkönyve, az még nem adatvédelmi törvény hatálya alá eső kérdés.

A szexuális szokásokra vonatkozó, úgynevezett különleges adatok nyilvánosságra hozatala, jogellenes adatkezelés miatt, polgári jogi szankcióval, személyes adatokkal való visszaélés miatt pedig akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető - közölte Péterfalvi Attila.

A személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint a szexuális életre vonatkozó adaton kívül különleges adat a faji eredetre, a nemzeti és etnikai

kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre vonatkozó, valamint a bűnügyi személyes adat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Busz és autó ütközött Kispesten, négyen megsérültek

Busz és autó ütközött Kispesten, négyen megsérültek

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Visszavonul a brit külügy főegerésze