szerző:
MTI

Közös beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz a katolikus, a református és az evangélikus egyház szerdán a 2005. évi költségvetési törvény egyes pontjai miatt - közölte Veres András püspök.

A három egyház megítélése szerint a parlament által elfogadott költségvetési törvény több helyen sérti a Magyar Alkotmányt, és ezáltal hátrányos megkülönböztetés éri az egyházi fönntartású, közfeladatokat ellátó oktatási, szociális és egészségügyi intézményeket - olvasható a később közlemény formájában is kiadott beadványban, amelynek aláírói Seregély István érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konfencia elnöke, református részről Bölcskei Gusztáv püspök, zsinati elnök és evangélikus részről D. Szebik Imre elnök-püspök. Az aláírók kérik a 2005. évi költségvetésről szóló törvény azon pontjainak megsemmisítését, amelyek álláspontjuk szerint ellentétesek az Alkotmány 60. paragrafusával, 67. paragrafusának 2. bekezdésével és 70/A paragrafusával - írta a sajtóiroda.

Veres András elmondta, mivel a kormánynak nem áll szándékában módosítani a költségvetési törvényt, ezért az egyházaknak nem áll módjukban mást tenni, mint beadványt benyújtani az Alkotmánybírósághoz. 

Három országgyűlési képviselő ugyancsak szerdán jelentette be, hogy - szintén ezen a napon - Alkotmánybírósághoz fordul az egyházi intézmények ügyében. Semjén Zsolt és Salamon László fideszes, valamint Balsai István független képviselő álláspontja szerint a 2005. évi költségvetési törvény egyes rendelkezései sértik az 1997-ben kötött vatikáni szerződés bizonyos pontjait, és ezzel diszkriminálják az egyházi intézményeket. Semjén Zsolt a képviselőtársaival közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón közölte: az alkotmány kimondja, hogy nemzetközi, törvényben kihirdetett szerződéssel nem állhat ellentétben belső törvény, ezért kérik az Alkotmánybíróságot arra, hogy semmisítse meg az általuk kifogásolt rendelkezéseket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

EGYHÁZI ISKOLÁK PÉNZE

Közeledtek az álláspontok az egyházi fenntartású iskolák támogatásának átalakítása miatt tiltakozó történelmi egyházak...

Vélemény

Platthy Iván az egyházi ingatlanok rendezéséről

Az egyházak maguk is szeretnék fölgyorsítani az immár 15 éve húzódó ingatlanrendezést, ám a tempót és a föltételeket ne diktálja az OTP vagy más bank- véli a HVG-nek adott interjúban a 65 éves Platthy Iván.

MTI Itthon

Az oktatási tárca cáfolja az egyházi vezetők állításait

A katolikus egyház vezetőinek nyilatkozataival szemben, a kormány és az egyházak oktatási támogatásáról szóló megállapodásának eredményeit a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatok tartalmazzák, s azok egy részét a parlament november 30-i ülésén már elfogadta.

MTI Itthon

Egyházi ügynöklista a Magyar Narancsban

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

hvg.hu Itthon

Bölcskei nem támogatja az egyházi átvilágítást

Tizenöt évvel ezelőtt kellett volna kikérni azokat az iratokat, amelyek az egyházi személyekre vonatkoznak, hogy egy belső egyházi vizsgálatot tudjanak végrehajtani - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök a Magyar Hírlapnak adott interjújában utalva a készülődő ügynöktörvényre.

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok