szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki brüsszeli ülésén hatalmas többséggel, 497 szavazattal - 25 ellenében - elfogadta az európai romák helyzetével foglalkozó határozatot. A tervezet kidolgozásában, előterjesztésében kulcsszerepet játszottak az EP magyar képviselői.

Ez az első eset a testület történetében, hogy erről a kérdésről állásfoglalást hagyott jóvá. A dokumentum hangsúlyozza a romákkal szembeni fajgyűlölet és faji megkülönböztetés terén észlelhető tendenciák sürgős felszámolásának szükségességét, konkrét lépéseket követel a tagállamoktól annak érdekében, hogy mindenki egyenlő eséllyel vehesse igénybe az egészségügy és a társadalombiztosítás szolgáltatásait, s felhívja a figyelmet a számos tagországban faji elkülönítést alkalmazó iskolarendszerre.

Rámutat arra is, hogy a roma közösségeknek elfogadhatatlanul nagy mértékű munkanélküliséggel kell megküzdeniük, ami speciális intézkedéseket tesz szükségessé a munkához jutás megkönnyítésére. Elfogadhatatlannak minősíti az európai gettósodás jelenlegi folyamatát, s konkrét lépéseket követel ennek megakadályozására. Felhívja az EU illetékes szerveit, illetve a tagállamokat, hogy fontolják meg a romák európai kisebbségként való elismerését (a kontinensen 12-15 millió roma él, s közülük 7-9 millió az EU területén), egyben sürgeti a fellépést a médiában is a romákkal szembeni faji gyűlölet, diszkrimináció és erőszakra való felbujtás megakadályozására.

A határozati javaslatot az öt legnagyobb parlamenti frakció közösen nyújtotta be, jelezve, hogy a romák problémáit és ezek megoldási lehetőségeit hasonlóan látják. A dokumentum kidolgozásában - mint a liberálisok által kiadott közlemény emlékeztet - kezdeményező szerepet játszott az SZDSZ európai parlamenti képviselője, Mohácsi Viktória. Ő a szavazás után leszögezte: nagyon
fontosnak tartja e határozat elfogadását, s örül annak, hogy az EP tagjai készek határozottan elítélni a romák által tapasztalt emberi jogsértések minden formáját.

Mohácsi - aki korábban oktatási kérdésekkel foglalkozott - emlékeztetett, hogy a roma gyerekeket gyakran szellemileg visszamaradottnak minősítik és külön iskolákba, osztályokba küldik. Éppen ezért üdvözölte, hogy a határozat felszólítja a tagállamokat, biztosítsák a minőségi oktatáshoz való szabad hozzáférést a roma gyerekeknek.
     

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Közvetítő szerepet játszana az EP roma fóruma

Az Európai Parlamentben (EP) megalakított roma fórum egyik fő célja, hogy közvetítő szerepet lásson el az EP és a nemzeti kormányok között a kialakítandó összeurópai roma politikát illetően - mondta Lévai Katalin, az európai testület jogi bizottságának elnöke.

MTI Média

Májusig elindulna az első országos roma rádió

Legkésőbb május elsején kívánja elindítani az ország teljes területén fogható roma rádiót az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - közölte Kolompár Orbán, a testület elnöke.

MTI Itthon

Magyarországon lehet a páneurópai roma televízió központi stúdiója

Elképzelhető, hogy Magyarországon lesz a tervezett páneurópai roma televízió központi stúdiója – mondta el az Európai Parlamentben (EP) kedden rendezett roma fórum után a hálózat kivitelezésében vezető szerepet vállaló Simon Sándor, Franciaországban élő tévés szakember.

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van