szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvény tervezetét, amely előírja a közérdekű adatok interneten való közzétételét.

A kormány szerdai döntése értelmében a törvény a jogszabálytervezetek, jogszabályok, bírósági ítéletek anonimizált változatának elektronikus nyilvánosságáról rendelkezik, amelyhez egy közadat-kereső rendszert is kialakít az informatikai tárca - közölte Batiz András kormányszóvivő.

Jövő január 1-től, illetve 2007. január 1-től fokozatosan lehet majd az információkhoz hozzájutni - tette hozzá. Az elektronikus információszabadságról szóló törvény még átláthatóbbá teszi az állam működését - mondta a kormányszóvivő. Példaként említette, hogy a jogszabály lehetőséget ad majd a minisztériumok, önkormányzatok, oktatási, kulturális intézmények, bíróságok működésével, szervezeti felépítésével, személyi, gazdálkodási adataival, az általuk alkotott jogszabályokkal, rendeletekkel, különböző intézkedésekkel kapcsolatos információk elérésére.

Az informatikai tárca péntektől egész nyáron át tartó roadshowt indít a közösségi internet-hozzáférést biztosító e-Magyarország hálózat népszerűsítéséért, a pontok kihasználtságának javítása érdekében.

Mint mondta, egy 16 számítógéppel, szélessávú internet-kapcsolattal felszerelt kamion keres fel 13 helyszínt az országban, amelyben látássérültek számára speciális szoftverek is helyet kapnak. Jelenleg 2200 pontból áll az e-Magyarország pontok hálózata, amely folyamatosan bővül. A kormányzat célja az, hogy 2006-ra legalább egy pont elérhető legyen minden településen, tehát mintegy 4000-re nőjön az e-Magyarország pontok száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trend

Jöjjetek és lássátok

Svédországban előfordulhat, hogy az egyszerű polgár előbb olvassa a miniszter levelét, mint maga a címzett. Az észtek átböngészhetik a politikai pártok taglistáit. Az Egyesült Államok fővárosának környékén élők, ha akarják, naplózhatják szomszédaik gázfogyasztását - összeállításunkban a nyilvánosság efféle, szélsőségesnek tűnő példáit gyűjtöttük csokorba.

Trend

"Nem írhatunk szabadon"

A jogszabályok kevés lehetőséget adnak a fogyasztókat érintő konkrét adatok nyilvánosságra hozatalára - részben ezzel magyarázza Geri István (56 éves), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) főigazgatója, hogy a magyarok csak nagy általánosságban értesülnek a rossz árukról, pocsék szolgáltatásokról.

Trend

Adatkufárok

Keresd meg, találd ki, rakd össze - ha pedig nem tudod, vagy nem akarod, akkor fizesd meg!

Trend

Cenzor és illemtanár?

Péterfalvi Attila ombudsman nagyobb barátja a személyes adatok védelmének, mint a közérdekűek nyilvánosságának. Igaz, ez nem kizárólag rajta, hanem a törvényeken is múlik.

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél

Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél