szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután a jelenlegi államfő újabb jelölése meghiúsult, a Fidesz-frakció hétfőn fog dönteni saját köztársaságielnök-jelöltjéről - közölte kedden Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a Fejér megyei faluparlamentek tapasztalatait összegző martonvásári gyűlés előtt nyilatkozott. Kijelentette: azzal, hogy a szocialisták saját pártjelöltet állítottak, elenyészett annak esélye, hogy a négy párt felkérje Mádl Ferencet a jelöltség elvállalására.

"Ha a négy párt együtt kérte volna fel Mádl Ferencet, akkor szerintem az elnök úr vállalta volna a további öt év szolgálatot. Ahogy ő fogalmazott, ezt olyan kényszerítő körülménynek tekintette volna, amelynek engednie kellett volna" - mondta a politikus.

Orbán Viktor közölte: a Fidesz ügyvezető elnöksége pénteken tesz javaslatot az országgyűlési képviselőcsoportnak a párt államfőjelöltjének személyéről, a frakció hétfőn dönt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az MSZP továbbra is kitart Szili mellett

Az MSZP-frakció tagjai aláírták azt az ajánlóívet, amelyben Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét javasolják köztársaságielnök-jelöltnek - mondta Hiller István, az MSZP elnöke kedden a párt frakcióülése után.

Itthon

Szonda Ipsos állítás: a Fidesz listáját Szili vezeti

Egy feltételezett közvetlen elnökválasztáson - írja a Népszabadság, a Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva - 35 százalékot kapott volna a házelnök a múlt héten, 28 százalékra számíthatott volna Mádl Ferenc jelenlegi államfő, és nagy támogatottságot mutattak ki a kongresszuson Szilivel vívó Glatz Ferencnél is (17 százalék). Sólyom László hat, Gombár Csaba egy százalékot kapott volna.

Vélemény

Szili és a liberálisok

Múlt heti államfőjelölt-állító kongresszusukon a szocialistáknak sikerült elérniük, hogy a jövő évi választásokig hátralévő időszak minden bizonnyal legfontosabb szimbolikus parlamenti döntése csak valamelyik kormánypárt vereségével születhessen meg. Az SZDSZ Szili Katalinnal szembeni ellenkezésének visszautasítása egyszersmind a pártvezetésnek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is szóló figyelmeztetés: a párt nem liberális, hanem szocialista, nem ti irányítjátok, hanem mi, a kongresszusi többség. Az MSZP ezzel nagy lépést tett a kormányfőcsere nyomán megindult politikai irány- és szemléletváltás megfordítása - és a jövő évi választások elvesztése felé.

MTI Itthon

Nincs négypárti megállapodás az elnökjelöltről

Nem jutottak megállapodásra a pártok az államfőválasztásról tartott négypárti egyeztetésen kedden. A Fidesz azt javasolta, hogy pártok együtt kérjék fel újra Mádl Ferencet, míg az MSZP Szili Katalin jelölésének támogatását kérte.

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert