szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előreláthatólag a késő esti órákban eldőlnek az idei végleges felsőoktatási felvételi ponthatárok, s ezzel pont kerülhet annak a vitának a végére is, vajon idén könnyebben nyertek-e felvételt a régi felvételi rendszerben éretségizett diákok hozott pontjaikkal, frissen érettségizett társaiknál.

A ponthatárok elsőként - július 26-án éjszaka – a felvi.hu-n jelennek meg, a felvételizők pedig a személyre szabott weboldalukon ("Az én felvim") névre szólóan is meg fogják találni a rájuk vonatkozó ponthatárokat és a felvételi döntést.

Azokat, akik a jelentkezési lapjukon mobilszámukkal és hozzájárulásukkal engedélyt adtak, sms-ben is értesítik a pontszámokról. Több mint 130 ezren éltek ezzel a lehetőséggel az idei 150 ezer jelentkező közül. A hivatalos pótfelvételik július 27-én reggel kerülnek fel az OFI honlapjára. Azok a jelentkezők, akiket nem vettek fel, és azok az érdeklődők, akik idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba, beadhatják jelentkezési lapjukat a pótfelvételi eljárás keretében.

Még az Alkotmánybíróságot is bevonták

Riogatás vagy valóság?
© Túry Gergely
Az idei felvételi eljárást minden korábbinál nagyobb érdeklődés kísérte, nem csak az egyesített érettségi és felvételi rendszer miatt. A pontszámításba jogalkotási hiba csúszott, aminek következtében a régebben érettségizettek hozhatták a régi ötöseikért járó maximális felvételi pontjaikat, illetve ha most sikerült legalább közepes eredményt produkálniuk az emelt szintű érettségin, az azért járó hét pluszpontot is bezsebelhették. A szülők emiatt aláírásokat gyűjtöttek, és az Alkotmánybírósághoz fordultak. A testület ugyan nem semmisítette meg a szabályozást, de megállapította, hogy az esélyegyenlőtlenség forrása lehet, és decemberig változtatást kért a tárcától – írja a Népszabadság.

Magyar Bálint oktatási miniszter mindezekre reagálva, a végleges ponthatárokat meg sem várva jelentette be múlt héten, hogy riogató kampány folyt. Olyan adatokat ismertetett, amelyek szerint a korábban érettségizők - vagyis az új pontszámítás "kedvezményezettjei" - nem jutottak be nagyobb arányban az intézményekbe, mint tavaly.

A Népszabadság szerint azonban szakonkénti bontásban nagyot változhat a statisztika, főleg az olyan népszerű képzéseken, mint például a közgazdász, a jogász, az orvosi vagy a pszichológia. A lap úgy véli, nem véletlen, hogy éppen a népszerű bölcsész- vagy gazdasági képzéseket indító intézmények részéről "nehezedik nyomás a tárcára", hogy engedjen több diákot felvenni. Egy kormányrendelet ugyanis fölhatalmazza a minisztert arra, hogy átcsoportosítsa a kevésbé népszerű szakokról a hallgatói helyeket oda, ahol egyébként "borulna a statisztika", vagyis túl sok régen érettségizett lenne. A felvehetők államilag finanszírozott 62 ezres létszámát viszont a miniszter nem növelheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A felvételizők fele nem tudja, mi vár rá

A diákok továbbtanulását gyökereiben változtatja meg a felsőoktatást átalakító bolognai folyamat 2006-tól, ennek ellenére 56 százalékuk még egyáltalán nem hallott róla, 78 százalékuk pedig nem ismeri a különbséget a bachelor és a master képzések között - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felméréséből.

MTI Itthon

Magyar Bálint szerint nincs esélyegyenlőtlenség a felvételiben

Nem vált be az a jóslat, hogy az új érettségi-felvételi rendszer felborítja a felsőoktatási felvételek esélyegyenlőségét; az eddigi adatok szerint ugyanolyan vagy még nagyobb arányban kerülnek be az idén érettségizettek, mint korábban - közölte az oktatási miniszter a köztévé reggeli műsorában pénteken.

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja