szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sugárzásmérő állomást állíthatnak fel az osztrákok a Paksi Atomerőműtől néhány kilométerre lévő Gerjenben - mondta Molnár József, a település polgármestere.

Ez a jelenleg legkorszerűbb berendezés lenne, ami aeroszolos mintavételezéssel megkülönböztetné a természetes háttérsugárzásból adódó, valamint a csak ipari környezetben képződő radioaktív sugárzást - mondta Molnár József. Ez a berendezés része lenne az országos mérőhálózatnak, de a mérési eredmények eljutnának Bécsbe is.
 
A gerjeni mérőállomás felállítása bizalomerősítő lépés a két ország hatóságai között, amit az osztrákok már évek óta kértek. Hasonló mérőkonténert szeretnének telepíteni több ország atomerőművei mellé, például a csehországi Temelinben is - közölte a polgármester.

Molnár szerint döntésüket a magyar Belügyminisztérium és az osztrák Földművelési és Erdészeti, Környezeti és Vízgazdálkodási Minisztérium között tervezett megállapodás alapján hozták meg. Beszámolt arról is, hogy egy pályázat során nyert pénzből már korábban felállították saját mérőállomásukat, amelyikkel mindenkitől függetlenül mérik a sugárzás nagyságát, s az adatok folyamatosan olvashatóak a település internetes oldalán is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Paks: három sziréna nem szólt

Három sziréna bizonyult hibásnak a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetében a hétfői ellenőrzés, az úgynevezett "morgatópróba" során - közölte az országos katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

MTI Itthon

Befejezték a paksi 2. blokk műszaki felülvizsgálatát

A hétvégén sikeresen befejeződött a főjavítás alatt álló 2. blokk visszaindításához szükséges, a reaktor és a fővízkör műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálata, a nyomáspróbákat követően megkezdődött a rendszer felfűtése az indításhoz - közölte hétfőn az atomerőmű szóvivője.

MTI Itthon

Húsz évvel tovább működtetnék a paksi erőművet

Biztonságosan megvalósítható a paksi atomerőmű blokkjainak 20 éves üzemidő-meghosszabbítása, ezt már a 2000-ben készített megvalósíthatósági tanulmány is igazolta a Paksi Atomerőmű Rt. internetes címén közölt tájékoztató szerint. Ennek alapján hozott elvi döntést a tulajdonos, és 2001. októberben előkészítő program indult.