szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Gallup Intézet augusztusi felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 34, az MSZP esetében 23 százalék.

Az intézet honlapján olvasható tájékoztatás értelmében tavaly nyár óta - amikor 37 százalék volt a Fidesz támogatottsága - most a legmagasabb a nagyobbik ellenzéki párt szimpatizánsainak aránya. Az MSZP esetében ugyan a júliusi 25 százalékkal szemben két százalékpontos a csökkenés, ám - hosszabb idősort tekintve - a mostani támogatottság stabilnak mondható. A teljes népességen belül az MDF és az SZDSZ támogatóinak aránya 2-2 százalék, ami az előbbi esetében megegyezik a tavaly augusztusi adattal, míg az SZDSZ-nél egy százalékpontos a csökkenés.

Augusztusban a határozott pártpreferenciával rendelkezők között - akiknek aránya nem változott a megelőző havi felmérés óta - jelentősen megnőtt a Fidesz előnye, hiszen jelenleg 18 százalékponttal vezet az MSZP előtt.

A felmérés időszakában - augusztus 19. és 25. között - a választásokon való részvételüket biztosra ígérők aránya két százalékponttal, 44-ről 46 százalékra emelkedett. E körben jelentősen megnőtt a két tábor különbsége: jelenleg 16 százalékpont. E körben tíz százalék azoknak az aránya, akik bár biztosak abban, hogy részt vennének a választáson, ám azt nem tudta, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártot választaná. E válaszadók - akik a teljes népességen belül kevesebb mint öt százalékot képviselnek - esetében valószínűsíteni lehet egyéb válaszaik alapján, hogy a kormánypártokat támogatják.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnöki alkalmasságával kapcsolatos kérdésre azok közül, akik részt vennének a 2006-os választásokon, 47 százalék Orbánt, 39 százalék Gyurcsányt nevezte meg. A jelenlegi miniszterelnök munkájának megítélése a megkérdezettek körében két százalékkal javult, így most 37 százalékon áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Elvesztette előnyét a Fidesz a vidéki városokban

Táborának megfogyatkozása ellenére a biztos pártválasztók körében megtartotta szavazati arányát a Fidesz - írja a Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva a Népszabadság. A legnagyobb ellenzéki párt Budapesten kis előnnyel vezet, míg a vidéki városokban elvesztette előnyét.

Hét nap

Nőtt a Fidesz-előny

HVGCsökken a politikai érdektelenség - derül ki a Medián augusztus 5-e és 9-e között készült felmérésének adataiból.

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere