szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oktatásért Közalapítvány néven öt közalapítványát vonja össze az Oktatási Minisztérium (OM) – értesült a hvg.hu.

A felsőoktatási ösztöndíjakat folyósító Bursa Hungarica Közalapítvány, a különösen nehéz szociális helyzetű hallgatókat segítő Esély a Tanulásra Közalapítvány, a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány, a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány és az Országos Kiemelésű Társadalomtudományi Kutatások Közalapítvány a jövőben egy szervezeti keretben, Oktatásért Közalapítvány néven működik tovább.

A tárca már beadta a bíróságra az új szervezet alapító okiratát, amely – ha addig nem érkezik fellebbezés – a jövő héten jogerőssé válik. A döntést megelőzően a szaktárca levélben köszönte meg a korábbi közalapítványi kurátorok munkáját, és új, – az előzőeknél kisebb számú – kuratóriumokat állított fel. Utóbbi lépésnek jogi szempontból azért is lehet jelentősége, mert a közalapítványi összevonásra vonatkozó bírósági döntést csak a kurátorok támadhatják meg. Az öt megszüntetett szervezet új kurátorai várhatóan az új testületben is mandátumot kapnak majd.

Az új OM-közalapítvány mellett még négy őrizte meg önállóságát: a pécsi roma gimnáziumot működtető Gandhi, a határon túli magyar oktatást segítő Apáczai, a szakképzést segítő Apertus és a nemzetközi ösztöndíj-programokat bonyolító Tempus közalapítvány.

Még nem tudni, hogy az OM összességében mekkora megtakarítást remél a racionalizálástól. A fúzió hátteréről a jövő csütörtökön megjelenő HVG-ben olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Társadalom

Elpuskázva

Leginkább egy lyukas zsákhoz hasonlítható az a rendszer, amelyben a tavaszi érettségi tételek megszülettek és eljutottak az érintettekhez - derül ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tétellopási botrányról készült vizsgálatából.

MTI Itthon

A felsőoktatási dolgozók ellenzik a tartalékképzést

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az intézményeket terhelő plusz öt milliárd forintos tartalékképzési igényét - közölte a szakszervezet elnöke csütörtökön Budapesten.

Itthon

Felsőoktatási felvételi mérleg

Az idén sorsdöntő felvételi pluszpontok jelentőségét elsősorban a fővárosiak ismerték fel, illetve ők tudták ezeket megszerezni - derül ki a HVG számára készített összesítésből. Akik csak a kiváló tanulmányi eredményükben bíztak, könnyen hoppon maradhattak.

MTI Itthon

A református egyház bírálja az oktatási tárcát

Az individualizálódó, globalizálódó és liberalizálódó társadalmi környezet nem kedvez a keresztyén értékrendű református nevelésnek – fogalmaz a Magyarországi Református Egyház tavalyi évről szóló jelentése.

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel