szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pannonplast-üggyel és Szász Károly volt PSZÁF-elnök megveretésével kapcsolatban indított eljárás során az igazság kiderítése volt az elsődleges cél – jelentette ki a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár Bácskai János a K & H-üggyel összefüggő büntetőügyének megismételt eljárásán.

A vizsgálatok során igazság kiderítése volt az elsődleges cél, hogy közben milyen hihető, vagy nem hihető adatok merülnek fel, indiferens volt – mondta Tóth András azzal kapcsolatban, hogy Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseinek lehallgatása során kiderült, a K&H Equities Rt. befektetési tanácsadó üzletágvezetőjének szándéka szerint a rendőrség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) előtt foglalna le iratokat a brókercégnél.

Tóth András közölte, 2003. június 22-én arról tájékoztatták a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai, hogy egy másnapra a PSZÁF által tervezett iratbegyűjtést "Kulcsár Attila kérésére Bácskai János meg kíván előztetni". Hozzátette: rendelkezett, hogy erről a hivatal munkatársai értesítsék a PSZÁF vezetőjét.

Az államtitkár elmondta, június 26-án személyesen találkozott Bácskai Jánossal, akit arra kért, tisztázza kapcsolatát Kulcsár Attilával. Tóth András kijelentette, a találkozót a titkárságán keresztül ő kezdeményezte, Bácskai János a tárgyaláson pedig azt állította ő jelentkezett be az államtitkárhoz.

Az államtitkár vallomása szerint Bácskai János ekkor arról tájékoztatta, olyan információk jutottak el hozzá, mely szerint lehetséges, hogy a PSZÁF-nél a Pannonplast-üggyel kapcsolatos "adatok és anyagok védelme, kezelés módja nem szabályos". Ezért merült fel, hogy a rendőrség korábban menjen ki a brókercéghez, és ott e dokumentumok megmentését, biztosítását végezze el.

A tárgyalást vezető bíró részleteket olvasott fel Bácskai János korábbi vallomásából. Ezek szerint a dandártábornok június 25-én találkozott Kulcsár Attilával, aki tájékoztatta arról, hogy a Pannonplast-ügyön túlmutató szabálytalanságok is történtek a brókercégnél, melyekkel papíron körülbelül 20 milliárd forintos kárt okoztak a befektetőknek, és személy szerint ő is érintett az ügyben.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Kiss Péter kancelláriaminisztert is, aki közölte 2003. június végén találkozott Bácskai Jánossal. A dandártábornok beszámolt neki a Pannonplast-ügyről és arról, "lépéseket tett annak érdekében, hogy a rendőrség közreműködjön az iratanyag lefoglalásában a K&H-nál".

Bácskai János tábornokot, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét Kulcsár Attilával összefüggésben bűnpártolással vádolja a katonai ügyészég. Korábban, első fokon a Fővárosi Bíróság kimondta a vádlott bűnösségét, és lefokozta, ám az ítélőtábla megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a nem jogerős döntést, és a megismételt eljárás lefolytatására a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsát jelölte ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Bácskai-ügy: új eljárás indul

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatásáról döntött a hivatali visszaélés miatt elmarasztalt Bácskai János dandártábornok ügyében másodfokon szerdán a Fővárosi Ítélőtábla.

MTI Itthon

Brókerügy: Bácskai János tagadja a vádakat

Bácskai János tábornok tagadta a terhére rótt cselekmények elkövetését az ellene indult, a K and H-üggyel összefüggő büntetőügy megismételt tárgyalásán hétfőn Szegeden.

Rekordévet zárt Orbán Viktor öccsének korábbi cége

Rekordévet zárt Orbán Viktor öccsének korábbi cége

Radar360: Közös jelöltekkel az ellenzék, egymásra vallhatnak fideszesek

Radar360: Közös jelöltekkel az ellenzék, egymásra vallhatnak fideszesek

Hamarabb a vártnál: a Microsoft bejelentette a Surface Duo androidos telefont

Hamarabb a vártnál: a Microsoft bejelentette a Surface Duo androidos telefont