szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Turul-emlékmű fennmaradási engedélyének megadásához a XII. kerületi önkormányzatnak 30 napon belül minden szükséges engedélyt be kell szereznie - közölte az I. kerületi önkormányzatnak, mint kijelölt építési hatóságnak a sajtószóvivője.

© hvg.hu
Szigeti Ildikó elmondta, az I. kerületi hatóság kivonult a Böszörményi út - Istenhegyi út - Németvölgyi út találkozásánál, a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére szombaton felállított emlékműhöz.

"A szemrevételezést követően felhívtuk az építtető XII. kerületi önkormányzat figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített 30 napon belül be kell szereznie minden szükséges okmányt, iratot, igazolást ahhoz, hogy a fennmaradási engedélyt kiadhassuk" - mondta. Utóbbiak között említette a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyó határozatát.

A turulról szubjektíven
Szerzőnk véleménye az emlékműről a hvg.hu blogján
A levelet elküldtük, "és most ketyeg az óra" - tette hozzá. Szigeti Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy "egy hatósági eljárást nem lehet a végrehajtási szakkal kezdeni". A szoboravatás előtti hetekben több MSZP-s és SZDSZ-es politikus elfogadhatatlannak tartotta, hogy Turul-szobor emlékeztessen a második világháború áldozataira. Demszky Gábor közölte: a szobor felállításához a fővárosi önkormányzat nem járult hozzá.

A főpolgármester szerint azért nem lehet a második világháború áldozatainak emlékére turulmadaras emlékművet állítani, mert a második világháború előtt ez a szimbólum "a szélsőjobboldali csoportok martalékává vált".

Ezzel szemben a kerület polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerecsensólyom (turul) a honfoglaló magyarok hitvilágában jelenik meg először és végigkíséri a magyar történelmet, továbbá a jelkép ma is megtalálható például a honvédség címerében.

A 4,4 méter széles, körülbelül hat méter magas talapzatra emelt,  karmai között kardot tartó turulmadár az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán, az egykori háborús cselekmények helyszínén áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ünnep után elbontják a Turul-szobrot

A fővárosi közigazgatási hivatal, mint a főváros másodfokú építésügyi hatósága, minden törvényes eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy a XII. kerületi Turul-szobor ügyében a jogszabálysértő helyzet ne maradhasson fenn - közölte a hivatalvezető.