szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újra bíróság elé kerül a jászladányi alapítványi iskola ügye. A közigazgatási hivatal ismét az iskolaépület megosztásának megszüntetését kéri.

November 10-én ismét bíróság elé kerül a jászladányi alapítványi iskola ügye; a csütörtökön kezdődő új perben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal változatlanul azt kéri, hogy jogi úton kötelezzék a települési önkormányzatot a tulajdonában lévő iskolaépület - a hivatal álláspontja szerint törvénysértő - megosztásának megszüntetésére.

Az épületben az önkormányzati iskola mellett bérlőként egy alapítványi általános iskola is működik, amely ellen a helyi romák egy része megalapítása óta tiltakozik, mert kirekesztőnek tartja. A Megyei Közigazgatási Hivatal elsőként 2002-ben fordult a bírósághoz, és akkor arra alapozta keresetét, hogy a jászladányi képviselőtestület az iskolaépületet úgy adta bérbe az alapítványi iskolának, hogy nem kérte ki a helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését és a megyei önkormányzat szakvéleményét. Ezt a keresetet első fokon a Szolnok Megyei, majd 2003-ban jogerősen a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

A megyei közigazgatási hivatal másodszor Magyar Bálint oktatási miniszter felhívására vitte bíróságra az ügyet, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) Jászladányban elvégzett vizsgálatainak megállapításai alapján. Az OKÉV szerint a településen kialakult oktatási helyzet sérti az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség követelményét. A felperes keresetét az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 2004 júniusában idézés kibocsátása nélkül utasította el, és arra hivatkozott, hogy a felek között ebben a tárgyban egyszer már született jogerős végzés. A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint viszont új, első fokú eljárás lefolytatása szükséges.

Leegyszerűsítve, azt kell majd mérlegelni, hogy helyesen járt-e el a bíróság, amikor a korábbi ítéletre hivatkozva elutasította a keresetet, vagy az új jogcímek vizsgálata alapján ismét érdemben döntést kell-e hoznia – indokolta az újabb tárgyalást Sándor Géza, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság elnökhelyettese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Jászladányi évnyitó: a polgármester megbélyegzésről beszél

A jászladányi polgármester – az önkormányzat és a helyi alapítványi általános iskola tanévnyitójának alkalmából – közölte, Jászladányt az országos politika megbélyegzi, s a település ugyanúgy előítéletekkel küszködik, mint a többségi társadalommal szemben a romák. A sajtó képviselőinek egy részét kérésük ellenére sem engedték be az iskolai ünnepség helyszínére.

Itthon

Jászladányi iskolaügy: parlamenti albizottság alakulhat

Az "oktatási szegregáció helyzetének kivizsgálására és felszámolására" parlamenti albizottság felállítását javasolja az oktatási tárca. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint a jászladányi alapítványi iskola alkotmányellenes cél elérésére jött létre.

Itthon

Jászladány: javaslat a két iskola szétköltözésére

Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője azt javasolja, költözzön el az önkormányzati iskola épületéből a jászladányi alapítványi oktatási intézmény, s ez megszüntetné a "nyilvános szegregációt".

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

A kormány szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva tartanak a szállodák és éttermek

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett