szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány üdülőtelepülés és turisztikai célpont áll a magyar bűnügyi toplista élén, a listát az 1700 lelkes Visegrád vezeti, ahol a múlt évben 1000 lakosra összesen 240 bűncselekmény jutott – olvasható a HVG csütörtökön utcára kerülő számában.

"A 274 hazai várost rangsoroló – most először nyilvánosságra kerülő – bűnügyi toplista élén érdekes módon nem az évtizedek óta bűnös városnak is titulált Budapest áll, hanem néhány üdülőtelepülés (Siófok, Balatonföldvár, Zalakaros) és turisztikai célpont (Visegrád, Tokaj, Szentendre)" – derült ki a HVG csütörtökön utcára kerülő számából.

A kiugróan magas bűnügyi mutatókat e helységekben az magyarázhatja, hogy a bűncselekmények számát az állandó népességhez viszonyítják, s nem a városban élő, nyaraló, illetve az azon átutazó összes személyhez.

A toplista szerint a legbiztonságosabb város címet tavaly a három és félezres Herend nyerte volna el, ahol ezer lakosra összesen 9 bűncselekmény jutott.

Mint a cikkben olvasható, a négy és félezer lakosú Baktalórántházán tízszer olyan veszélyes élni, mint a nem sokkal kisebb Pannonhalmán. Az országos átlagnál jóval szegényebb nyírségi településen 453, míg a jómódú dunántúli városban mindössze 43 bűncselekmény jutott tavaly a rendőrség tudomására.

A megyei jogú városok között Szekszárd bűnügyi fertőzöttsége volt a legerősebb: "Tolna 35 ezer lakosú fővárosában 2004-ben ezer főre számítva háromszor annyi törvénysértést regisztráltak, mint a 48 ezer lakosú Hódmezővásárhelyen (2661-et, illetve 1326-ot)".

Budapest a toplista 17. helyén áll, itt ezer lakosra 68 bűncselekmény jutott 2004-ben.

Az táblázatokkal bőven illusztrált összeállítást teljes terjedelmében a HVG csütörtökön standokra kerülő, 2005/46. számában olvashatják el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Bűnözési térképek készültek a Belügyminisztériumban

A bűnözés területi megoszlásáról és a rendőri jelenlétről készített részletes térképeket a Belügyminisztérium (BM) - közölte Hegedűs András bűnmegelőzési helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy a térképek komplexebb elemzést tesznek lehetővé, így reálisabb képet adnak a bűnözés helyzetéről.

Trend

Szexbűnözők közszemlén

Noha az Egyesült Államokban törvény írja elő, hogy szabadon engedésük után a szexuális bűncselekmények elkövetői...

Szellem

Bűnözők és áldozatok genetikai azonosítása

Immár nagyon kevés, akár erősen roncsolt maradvány alapján is azonosíthatók a katasztrófák áldozatai - derült ki a World Trade Center romjai alatt talált holttestek vizsgálata nyomán. Az újfajta genetikai ujjlenyomat a bűnüldözésben is újabb távlatokat nyit.

hvg.hu Tech

A számítógépes bűnözés visszaszorul az FBI szerint

Az FBI által végzett számítások szerint tavaly 141 millió dollár kárt okozott a számítógépes bűnözés, ennek ellenére ritkábbak a számítógépes betörések, a vállalatok kevesebb pénzt veszítenek ezek miatt, a hálózati rendszergazdák pedig jobban bíznak kiépített védelmi rendszereikben.

Két éve nyitott, másodszor lett az ország legjobb étterme a Stand

Két éve nyitott, másodszor lett az ország legjobb étterme a Stand

Különös boncmester lesz Kulka János egy romantikus vígjátékban

Különös boncmester lesz Kulka János egy romantikus vígjátékban

Valami baj van a PayPalnál, eltűnik a felhasználók pénze

Valami baj van a PayPalnál, eltűnik a felhasználók pénze