szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság hivatalosan értesítette a Levegő Munkacsoportot és több helyi civil szervezetet arról, hogy vizsgálatot indít az M0-ás autópálya Csömör és Árpádföld közötti szakaszának engedélyezési eljárása során tapasztalt jogsértések miatt.

A szervezetek csütörtöki közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a múlt év nyarán az Európai Bizottsághoz fordultak az M0-ás autópálya Csömör és Árpádföld közötti szakaszának engedélyezési eljárása során tapasztalt jogsértések miatt. A Levegő Munkacsoport és a helyi civil szervezetek szerint ugyanis a múlt év novembere óta hatályos közigazgatási eljárási törvény korlátozza az autópálya-építési eljárásoknál az állampolgári részvétel lehetőségét, az ügyféli jogok elismerését, a bírósági felülvizsgálatot. 

Az Európai Bizottság kérésére a helyi lakosság érdekeit képviselő szervezetek megjelölték azokat az uniós irányelveket, amelyeket a magyar hatóságok szerintük az építési engedélyezési eljárás során megsértettek. 

Az Európai Unió a vitatott szakaszt is magában foglaló teljes beruházást a kohéziós alapból 70 milliárd forinttal támogatja. A panaszosok szerint ez a támogatás csak akkor lehetséges, ha az engedélyezési eljárás megfelel a közösség által támasztott követelményeknek. 

A panaszosok szerint a Csömör és Árpádföld közötti szakasz  felesleges, mert a Pécel és Gödöllő között épülő gyorsforgalmi út révén egyébként is megvalósul az M0-ás keleti szektora. Hivatkoznak azokra a közösségi irányelvekre is, amelyek szerint a nyilvánosságot be kell vonni az ilyen eljárásokba, rendelkezésre kell bocsátani a környezeti információkat. Az irányelvek foglalkoznak az igazságszolgáltatáshoz való jogokkal is - mutatnak rá, hozzátéve: ezeket az elvárásokat a magyar jogrendben is érvényesíteni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szigetmonostor nem engedi az M0-ás híd építését

Tárgyalást javasolt a gazdasági minisztériumnak az M0-ás körgyűrű északi Duna-hídjának építéséről Szigetmonostor önkormányzata, amely mindmáig nem járult hozzá a közigazgatási területén áthaladó beruházás engedélyezéséhez.

MTI Itthon

Átadták az M0-ás új szakaszát

Először az EU történetében, éppen a magyar szándékok alapján alsóbbrendű utakat is lehet európai pénzből felújítani és építeni – idézte fel Gyurcsány Ferenc a brüsszeli megállapodást a körgyűrű és a Vecsést, Üllőt elkerülő új útszakasz átadásán.

MTI Gazdaság

Új szakaszokat adnak át az M0-s körgyűrűn

Több mint egy évtizedes szünet után novemberben újabb M0-s szakaszokat adnak át. Az idén induló építések eredményeként 2007-ben a 105 kilométernyi, főváros körüli gyorsforgalmi útból már közel 90-en közlekedhetünk. A körgyűrű teljes összezárásának idejét azonban még nem lehet tudni.

MTI Gazdaság

Osztrákok építhetik az M0-ás új szakaszát

Az ausztriai Porr Technobau Umwelt AG vezette PVT-M0 konzorcium építheti meg nettó 8,9 milliárd forintért az M0-ás körgyűrű 4-es és 31-es számú főút közötti, 6,7 kilométer hosszú szakaszát – tközölte a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.

MTI Gazdaság

Új M0-ás szakasz: indulhat az építkezés

Eredményt hirdetett a Nemzeti Autópálya Rt. az M0 autóút keleti szektor 4.sz. főút és 31. sz. főút közötti szakaszának kivitelezésére kiírt nyílt, közbeszerzési eljárásban. A győztes a két osztrák és egy magyar cégből álló PVT-M0 konzorcium lett. A 6,7 kilométer nettó 8,9 milliárdba kerül.

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban