szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megyei állatorvosok jelen pillanatban is azon dolgoznak, hogy felmérjék az ellenőrzés alá vont körzetekben a háziszárnyas-állományt - mondta Süth Miklós országos főállatorvos.

Az Esztergom térségében talált hattyúkkal kapcsolatban Süth Miklós kijelentette: a vizsgálatokat tovább folytatják, hogy egyértelműen ki lehessen zárni a madárinfluenza-vírus jelenlétét. Az országos főállatorvos hangsúlyozta: vadmadárban jelentkezett a betegség, így az emberi kontaktus csekély, és ebből bármiféle fertőződés kizárható.

Arra a kérdésre, hogy az utóbbi napokban Zala megyéből beküldött bütykös hattyú tetemek beletartoznak-e a 11 vizsgált madárállományba, Süth Miklós elmondta: ezeket ugyan a megyén belül, de nem egy területről küldték be az intézetbe, és egy-egy tetemről van szó, tehát nem tömeges elhullás történt, ami kizárhatja a madárinfluenzát. "De most minden egyes bütykös hattyút előre vettek a vizsgálatnál" - tette hozzá, hiszen a többi országban is ez a fajta betegedett meg a vírustól.

Süth Miklós elmondta azt is, hogy nem kellett a szomszédos országokkal szemben elrendelni úgynevezett határzárat, de Románia egyes területeiről származó élő állat, toll, tojás, hús behozatalát továbbra is ellenőrzik.

Gráf József agrárminiszter hozzátette: nincs exportkorlátozás Magyarországgal szemben, bár a Bács-Kiskun megyei lezárt területről nem lehet jelen pillanatban élő szárnyast kivinni. A kijelölt körzeten belül üzemel egy háromezres kacsatelep, amelyet a szakemberek lezártak.

A magyar baromfitermékek biztonságosak - mondta a szaktárca vezetője -, hiszen a "termőföldtől az asztalig" végig tudják követni egy-egy termék útját. A hazai szárnyas állományban nem jelent meg a betegség - hangsúlyozta Gráf József.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: Magyarországot is elérte a madárinfluenza

Magyarországra sajnos megérkezett a madárinfluenza - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Fidesz szerint a kormány tétlen. Magyarország 110 ezer eurót kap Brüsszeltől a madárinfluenza megelőzésére szolgáló program finanszírozásához.

MTI Itthon

Nem madárinfluenza végzett a hattyúkkal

Az Esztergomnál szerdán talált hattyúk az elsődleges vizsgálatok szerint nem madárinfluenza miatt pusztultak el - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön, miután látogatást tett az Országos Állategészségügyi Intézetben.

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Repült a Wizz Airtől egy csúcsvezető és 20-nál is több bázisparancsnok egy hangfelvétel miatt

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban