szerző:
MTI

Készen állunk a kormányzásra – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap a Polgári kormányzás 2006 munkacsoport záró konferenciáján, egyben hangsúlyozva azt is, hogy olyan kormányt kell választani, amely a magyar emberek szemével nézi a világot és a magyar érdekek megvédését tarja a legfontosabbnak.

Orbán Viktor megköszönve a Polgári kormányzás 2006 munkáját úgy fogalmazott: „Ma kellő visszafogottsággal, szerényen, de jókedvűen kijelenthetjük, hogy készen állunk a kormányzásra”.

A politikus a Károli Gáspár Református Egyetem dísztermében tartott konferencián hangsúlyozta: a magyar szolidaritás politikájával, a szolidáris piacgazdaság programjával induló erőnek kellene a következő választáson a kormányzásra felhatalmazást kapnia.

„A magyar szolidaritás gazdasága, állama és politikája azt jelenti, hogy (...) olyan kormányt választunk magunknak, amely a magyar emberek szemével nézi a világot, magyar fejjel gondolkodik, magyar szívvel érez és a magyar érdekek megvédését tarja a legfontosabbnak” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: ennek vannak a következő kormány összetételére vonatkozó konzekvenciái is. „Vannak hibák, amiket nem érdemes újra elkövetni, ha egyszer le akarjuk zárni a vadkapitalizmus korszakát, akkor ebben a munkában természetesen nem a vadkapitalizmus hőseire és főszereplőire van szükségünk, ez olyan volna, mint amikor két farkas és egy bárány szavaz arról, hogy mi legyen a vacsora” – jegyezte meg.

Álláspontja szerint szolidáris állam, szolidaritás elvére épülő program úgy nem jöhet létre, „hogyha valaki azt mondja, hogy van egy ember, van egy program".

"Nekünk ugyanis nem egy ember programjára van szükség, hanem a magyar szolidaritás programjára, amelynek nem egy – két szóban mondom – egy ügyű ember kell, hogy legyen a gazdája (...) hanem konzultációk során kell felépíteni ezt a programot" – emelte ki Orbán Viktor, aki szerint jelenleg „nem népbarát” és nem szolidáris a kormány.

Kifejtette: a magyar szolidaritás azt jelenti, hogy „mindenki mindenkiért és nem mindenki egyért”, azt jelenti, hogy Magyarország mindenkori miniszterelnöke is csak egy sok magyar közül, akinek ki kell állnia minden magyarért, legyen az jobboldali vagy baloldali.

A demokratikus viták nagy része az emberek túlnyomó többségét foglalkoztató kérdésekről kell, hogy szóljon, nem az egyébként fontos értelmiségi értékvitákról – jelentette ki a Fidesz elnöke, megjegyezve: ha a populizmus vádját így kell érteni, akkor vállalható.

Orbán Viktor reagálva az előtte szóló Lánczi András politológus beszédére, úgy vélte, már Magyarországon is foglalkozni kell azzal, hogy a „magán hatalmi gócok” hogyan befolyásolják a demokratikusan választott hatalmat. Véleménye szerint nem szabad megengedni, hogy a nyilvánosság azok kezében legyen, akik nem legitim hatalmi befolyást akarnak gyakorolni a kormányzatra vagy a parlamentre, valamint ki kell mondani és a következményekről is gondoskodni kell, hogy a demokratikus felhatalmazás elkerülhetetlen a közhatalom gyakorlásához.

Világosabban kell meghatározni a parlamenti képviselők összeférhetetlenségi szabályait, szabályozottá kell tenni a befolyásolás módját, a közigazgatásban pedig szankciókat is tartalmazó etikai kódexet kell kialakítani – tette hozzá.

A Fidesz elnöke Bethlen István egykori miniszterelnök szavaival zárt beszédét, aki a Széchenyi-emlékülésen azt mondta: Széchenyi világnézete nem volt se liberális, se konzervatív, se haladó, se maradi, hanem egy szóban összefoglalva magyar világnézete volt. „Jó magyar világnézetet kívánok a szolidaritás magyarországi kormánya számára 2006 után” – tette hozzá Orbán Viktor.

A konferencián a Fidesz elnöke előtt felszólalt még Balogh Zoltán, a Fidesz egyházügyi tanácsadója, Lánczi András politológus és Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is. A Polgári kormányzás 2006 munkacsoport – amelynek védnöki testülete még 2004 szeptemberében alakult – tavaly óta hét konferencián ismertette a Fidesz kulturális, humánpolitikai, gazdaságpolitikai, sportpolitikai, honvédelmi, valamint a nőkkel kapcsolatos stratégiáját, a legutóbbi tanácskozáson pedig bemutatták a Fidesz budapesti kormányzati programját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: "Orbán úr időnként nem mond igazat"

Nem lehet a kampánycsend előtti utolsó pillanatban vitatkozni, mert szavainkat ki kell tenni annak a próbának, hogy másnap mindenki végiggondolhassa, igazat mondott-e a miniszterelnök vagy a pártelnök - mondta Gyurcsány Ferenc Pápán. Az érvet elfogadta az ellenzék, s a fő akadály elhárult a vita megrendezése elől.

MTI Itthon

Demszky: a 4-es metró késedelméért Orbán a felelős

A főpolgármester szerint a 4-es metró megépítésének késlekedéséért Orbán Viktor a felelős. Demszky Gábor ezt a Baross téri építési helyszínen tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki, annak kapcsán, hogy a Fidesz elnöke egy csütörtöki tévéinterjúban a metróvonal megépítését ígérte.

MTI Gazdaság

Orbán BA-nyilatkozata: populista, de valószínűtlen

A feltörekvő piacok londoni elemzői a magyar választási kampány "populista" jellegének újabb jeleként értékelték Orbán Viktor Fidesz-elnök nyilatkozatát a Budapest Airport esetleges visszavételéről, amit ugyanakkor valószínűtlennek minősítettek.

MTI Itthon

Orbán: milliárdokat adunk új munkahelyek teremtésére

A polgári kormány egy új Széchenyi Terv keretében 1500 milliárd forintot fordítana kis- és középvállalkozások támogatására négy év alatt - mondta Orbán Viktor Balatonfüreden a Fidesz "Országépítő Találkozója" első színhelyén.

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Dél-Korea kéri, hogy folytassák a kutatást a Hableány utolsó áldozata után

Dél-Korea kéri, hogy folytassák a kutatást a Hableány utolsó áldozata után

Késéssel, drágábban, de elkészült az új országgyűlési irodaház

Késéssel, drágábban, de elkészült az új országgyűlési irodaház

Chrome-ot használ? Frissítsen rá, nagyobb biztonságban lesznek a jelszavai

Chrome-ot használ? Frissítsen rá, nagyobb biztonságban lesznek a jelszavai

"Hakni Stop!": Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal

"Hakni Stop!": Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal

Két év elteltével már nem is olyan rosszak az elektromos autók

Két év elteltével már nem is olyan rosszak az elektromos autók