szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További szakaszokon kellett árvízvédelmi készültségeket elrendelni az eddigiek mellett - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs pénteken.

Jelenleg 2526 kilométeren van árvízvédelmi készültség - olvasható közleményükben. A tájékoztató szerint újabb készültségi fokozatokat is el kellett rendelni, harmadfokú, azaz legmagasabb lett a készültség a Tisza felső szakaszán, a Hernádon pedig a hernádnémeti-hernádszurdoki, valamint hidasnémeti-böcsi védvonalakon.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) péntek reggel továbbá azt közölte, hogy harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Bodrogon is.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint másodfokú készültséget rendeltek el a Dunánál Szentendre-szigeten, Budakalászon, Gödön és a Kvassay-zsilipi védvonalakon.

Első fokú készültség mellett védekeznek a Gyála-Szeged-algyői, a Torontáli és a Maros jobb partján kialakított védvonalakon. Jelenleg összesen 88 kilométeren van a legmagasabb, harmadfokú készültség a Duna szigetközi alsó szakaszán és a Hernádnál.

Másodfokú készültség összesen 541 kilométeren van a Duna Győr és Budapest közötti szakaszán, valamint a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal alsó szakaszán, a Tisza Záhony feletti szakaszán, a Bodrog mentén, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Sajó torkolati szakaszán, valamint a Takta mentén.

Első fokú készültség 1897 kilométeren van a Duna Budapest alatti szakaszán, valamint a Tisza további szakaszain, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva és a Tarna mellett, valamint a Körösökön és a Maroson.

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő három napban igazán jelentős csapadék sehol nem valószínű, de holnap reggelig a Felső-Tisza és kisebb mértékben a Szamos vízrendszerén számottevő mennyiségű eső várható.

A Duna magyarországi szakaszán végig árad, a ma reggeli vízállás Komáromnál 666 cm, Esztergomnál 639 cm, Budapestnél 708 cm volt. A Mosoni-Duna mérsékelten árad, de a Duna visszaduzzasztása miatt árad a Rába is Győrnél.

A Tisza Tivadartól a déli országhatárig árad, Tiszabecsnél 414 cm-el tetőzőtt. Mellékfolyói közül a Túr, a Lónyay főcsatorna, a Kraszna, a Hernád, a Sajó, a Takta, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Kettős-Körös, a Fekete-Körös, a Sebes-Körös, a Berettyó áradnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bélyeggel segíthetünk az árvízkárosultaknak

A Magyar Vöröskereszt a Magyar Postával közösen kíván segítséget nyújtani a bajba jutottaknak az ország minden postáján megtalálható "Árvízkárosultakért" feláras bélyeg megvásárlási lehetőségével.

MTI Itthon

Árvízvédelmi készültség a Körösökön

A Fekete-Körös és a Berettyó után a Sebes-Körös alsó szakaszán is első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

MTI Itthon

Nem lesz árvíz Észak-Magyarországon

Inkább belvíz, semmint árvíz kialakulására lehet számítani Észak-Magyarországon a meteorológusok által a hét közepére prognosztizált enyhébb idő miatt - ismertette a helyzetet a területileg illetékes vízügyi igazgatóság.

MTI Itthon

Levonult már az árvíz, de sokkal súlyosabb a belvízhelyzet

Jelenleg 385 kilométer hosszan tartanak fenn árvízvédelmi készültséget magyarországi folyószakaszokon, és 40 ezer hektárnyi területet érintenek a belvízgondok - nyilatkozott Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerdán, miután az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről tájékoztatta a kabinet tagjait.

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz