szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Velencéből érkezik és Párizsba tart az Orient Expressz pénteken, de a két állomás között Budapesten időzik egy kicsit, és amíg utasai a városban nézelődnek, az érdeklődők felkapaszkodhatnak és megcsodálhatják a legendás vonatot.

A királyok vonatának, a vonatok királyának is nevezik, szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna már róla, de ha volt is ilyen, akkor Agatha Christie krimijéből és az abból készült filmből a legaprólékosabban megismerhette a "legendát". 

Hírnevéhez hozzájárult, hogy útjai között volt pár eseménydús történés, például vonatrablás, kisiklás, természeti katasztrófa. Aranykorát az 1920-as és 30-as években "élte", utasnévsora olyan volt, mint egy kizárólag arisztokratákkal és híres emberekkel foglalkozó nemzetközi "Ki kicsoda". 

A II. világháború után Európa politikai és gazdasági légköre is megváltozott, és ezzel az Orient Express szerencse csillaga is leáldozott. Az 1950-es években másodosztályú kocsikat csatoltak a szerelvényhez. Az Orient Express dicsősége minden erőfeszítés ellenére hanyatlásnak indult, míg 1977 májusában végleg megszüntették.

A híres vonatot egy amerikai vasútbarát vállalkozó, James B. Sherwood mentette meg a feledéstől. 1977-ben a Sotheby's aukciós ház árverésén megvásárolta az Orient Express két kocsiját, és ez adta az ötletet a legenda életre keltéséhez: 1982. május 25-én a Venice Simplon Orient Express elindult első útjára Londonból Velencébe.

A vonat ma ismét régi pompájában ragyog, ugyanakkor teljesen megfelel a jelenlegi biztonsági előírásoknak, és biztosítja a mindenkori kényelmes utazást. A kocsik teljes felújítása 1982-ben fejeződött be, 16 millió dollárba került, ám a tulajdonos azóta jóval nagyobb összegeket költött arra, hogy a vonat mindig tökéletes állapotban legyen, és semmit ne veszítsen eredeti varázsából.

Minden ülés és ágy új kárpitozást kapott, az eredeti mintával, de tűzbiztos anyagból. A konyhák fala rozsdamentes acél, tűzbiztos szigeteléssel. A légkondicionálás vezetékébe tűzjelzőket építettek be, és minden kocsin van két kézi tűzoltó berendezés. Minden fülkéhez tartozik egy beépített mosdó, hideg-meleg folyóvízzel, törölközőkkel és borotva konnektorral. Mindegyikben van palackozott ásványvíz, szappan, és némelyikben széf is található. 

A jegy árában az étkezések is benne vannak. A délutáni teát és a reggelit a fülkékben, a kávét a bárkocsiban szolgálják fel az utasoknak. A vonaton 40 fős személyzet van, tagjai francia szakácsok, olasz pincérek, valamint angol és francia kocsikísérők.

Jellemzően az utasok kényelmes, de elegáns öltözéket viselnek. A vonat hangulatából adódóan soha nem áll fenn a "túlöltözés" veszélye: a férfiak este szmokingot, a hölgyek koktélruhát vagy nagyestélyit viselnek. Pólóing és farmer viselete a vonaton nem jellemző.

Az utasok nagy része különleges alkalmakat - születésnap, házassági vagy egyéb évfordulót - ünnepel az utazással, de van aki egyszerűen csak kikapcsolódásból utazik az Orient Expresszel. 

A politikusok közül Nelson Mandela, Tony Blair, a színészek közül Gregory Peck, Liza Minnelli, Michael Caine, Paul Newmann, Roger Moore, Victoria Principal, William Hurt és Whoopi Goldberg, a zenészek közül pedig Keith Richard, Jean Michel Jarre, Simon Le Bon, Cher és Kylie Minogue utazott az Orient Expresszen.

Pénteken délután egy és öt óra között a Vasúttörténeti Parkban időzik a 16 kocsiból álló Venice Simplon Orient Expressz, amelyre felkapaszkodhatnak az érdeklődők és személyesen is átélheti a "legenda" varázsát.

A parkban interaktív szórakozási lehetőség is lesz: a látogatók kipróbálhatják a mozdonyfordító-korongozást és vezethetnek modellvasutat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak