szerző:
OS
Tetszett a cikk?

A kormány mai ülésén visszavonta a Duna felső szakaszán elrendelt árvízi veszélyhelyzetről szóló jogszabályt. Döntött ugyanakkor egy tárcaközi bizottság létrehozásáról az újjáépítési munkálatok összehangolása érdekében.

A kormány több, az árvízi védekezéssel kapcsolatos döntést is hozott a mai, a szokásostól eltérően, naptáregyeztetési okok miatt hétfőn megtartott ülésén. A kabinet múlt kedden rendelte el a veszélyhelyzetet a Duna felső szakaszán. Az ár azóta levonult, így a Kormányzati Koordinációs Bizottság értékelése szerint a továbbiakban nincs szükség különleges intézkedésekre - áll Batiz András kormányszóvívő közleményében.

Továbbra is érvényes ugyanakkor az a 12 pontos cselekvési terv, amely garantálja, hogy az árvízzel sújtott települések önkormányzatai a lehető leggyorsabban kaphassanak anyagi segítséget a költségvetésből.

Árvízi segélyekre eddig összesen 482,4 millió forintot fizetett ki az állam. A központi vis maior tartalékból 416,7 millió forintot, a megyei vis maior keretből 33,3 millió forintot használtak fel, ezen felül a 300 millió forintos árvízi lakossági gyorssegély keretből 32,4 millió forintot fizettek ki. 

A kormány mai ülésén döntött egy tárcaközi bizottság létrehozásáról, amelynek feladata az árvíz miatti újjáépítési munkálatok összehangolása lesz. A tárcaközi bizottságot Dudás Ferenc kormánymegbízott vezeti.

Az árvíz és a belvíz okozta problémákat enyhítheti az is, hogy a kabinet lehetővé teszi a források átcsoportosítását az önkormányzati szervezésű közcélú munka finanszírozására szánt 15 milliárd forintos kereten belül. Miközben ugyanis egyes önkormányzatok nem tudják elkölteni a közcélú munkára folyósított összegeket, addig másutt forráshiánnyal küzdenek – ez különösen igaz a belvízzel és az árvízzel sújtott területeken.

A kormány döntése értelmében a 2006. június 15-ig fel nem használt összegekből egy tartalékot képeznek, amelyből a nehéz helyzetbe került önkormányzatok igényelhetnek majd pénzt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Segélyvonalon adakozhatunk az árvízkárosultak javára

Április 7-én 0 órától egy hónapon keresztül a 1749-es segélyvonalon hívásonként, illetve SMS-enként 200 forinttal támogathatják a Magyar Telekom (T-Com, T-Mobile), a Pannon és a Vodafone ügyfelei az árvíz és belvíz károsultjait.

MTI Itthon

A Közép-Tisza-vidéken harmadfokú az árvízvédelmi készültség

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Szolnoknál a vízállás már 800 centiméter feletti értéket mutat, a tetőzés 970 centiméter körül várható – közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Varga László szerint az igazgatóság teljes területén összesen 531,1 kilométer hosszon védekeznek harmadfokon.

MTI/hvg.hu Itthon

Árvízhelyzet óráról órára - csütörtök

Fokozott figyelőszolgálatot tartanak a Római-parton a védelmi szakemberek, konkrét védekezésre jelenleg nincs szükség. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

MTI Itthon

Az árvízi védekezésre eddig 3,9 milliárd forintot fordítottak

Eddig mintegy 3,9 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi munkálatokra, míg a védművekben, az épületekben és az egyéb infrastruktúrában keletkezett károk felmérése csak a víz levonulása után kezdődhet meg – mondta el Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le

Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le