szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bizonyosra vehető, hogy egy 152 milliméteres repeszromboló gránát robbanása okozta a Szolnokon történt, halálos áldozatot is követelő kiképzési balesetet - mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. A gránátnak elvileg nem szabadott volna a gyakorlatra kerülnie.

A Budapesti Katonai Ügyészség vizsgálja, hogy hogyan, milyen módon és miért került a helyszínre ez a repeszgránát, amelynek sem helye, sem szerepe nem volt a keddi kiképzési gyakorlaton. - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást, amely tanúmeghallgatásokkal kezdődött.

Waltner Roland őrnagy, az ügyben eljáró Budapesti Katonai Ügyészség csoportvezető ügyésze elmondta azt is, hogy hivatalból, ismeretlen tettes ellen rendelték el a nyomozást és kirendelnek robbanóanyag, vegyész és igazságügyi orvos szakértőt. A vezérkari főnök intézkedése alapján a tűzszerészeknél újra át kell vizsgálni minden olyan eszközt, amelyeket kiképzési feladatokra, illetve bemutatókon használnak - tette hozzá Bocskai.

Meg kell vizsgálniuk, hogy ezek az eszközök valóban és visszafordíthatatlanul hatástalanítottak voltak-e - mondta a szóvivő. A vezérkari főnök arról is intézkedett, hogy vizsgálják meg az ilyen jellegű bemutatók-gyakorlatok megtartásának szabályait.

A komoly sajtóérdeklődés által kísért tájékoztatón Zsíros Lajos orvos ezredes, a központi honvédkórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a robbanás két sérültjét kedden délután szállította fel Budapestre a honvédség rohammentője a szolnoki kórházból. Ismertetése szerint az egyik tűzszerész életveszélyes sérülést szenvedett, a jobb felkarjának lágy részébe került repesz miatt. A felkar nagyidege és a főartéria sérült, így azonnal megműtötték. A katona már jó állapotban van, és az orvosok remélik, hogy a végtag megmarad, és annak működése a rehabilitáció után helyreáll. Zsíros Lajos szerint egy év múlva lehet majd megmondani, hogy a katona folytathatja-e munkáját, ugyanis a kart mozgató ideg rehabilitációja hosszú időt vesz igénybe.

A másik katonának a jobb könyöke, a lábszára sérült meg és fejsebet szenvedett. A katona lábszárcsontján úgynevezett lyuktörés történt, az egyik repeszdarab ezt a csontot szakította át. Ez a katona is jól van, 3-4 hónapos gyógyulás után valószínűleg teljes mértékben alkalmas lesz a munkavégzésre.

Breuer Ágnes alezredes, katonapszichológus elmondta, hogy a honvédség pszichológusai azonnal elkezdtek foglakozni azokkal, akik ott voltak a robbanáskor. Ez összesen 11 embert érint. Mint mondta, a sokkállapot feldolgozását a krízis-intervenció első szakaszában csoportos beszéltetéssel végzik. Megítélése szerint lelkileg sérült az állomány, "az, hogy ki és mennyire, az a későbbik során fog kiderülni. Egy kezdetleges elsődleges pszichés trauma mindenkit ért, aki ott volt".

Bocskai István elmondta, hogy a tanfolyam külföldi hallgatói nem tartózkodtak a helyszínen a robbanáskor, a pálya előkészítése, berendezése zajlott, amikor a szerencsétlenség történt. A szóvivő azokra a kérdésekre, hogyan és miért kerülhetett ez a repeszromboló gránát a kiképzésre, úgy felelt: az ügyészségi nyomozás célja, hogy kiderüljön, hogyan kerülhetett a helyszínre egy "olyan eszköz, amelynek ott igazából helye nincs". A szakértők és az ügyészség is azon van, hogy ezt kiderítsék - mondta, kiemelte, hogy a feltételezések nem segítik a munkájukat. Hangsúlyozta: a gyakorlatra vételezett anyagok jegyzőkönyvében nem szerepelt éles, sem pedig hatástalanított lőszer, továbbra is keresik a választ arra, hogyan került oda ez a gránát.

Az egyik újságíró közölte, hogy az interneten megjelent egy olyan írás, amely szerint a gránát Szolnokra arról a siroki telephelyről került, ahol tegnap tűz ütött ki. Bocskai István ezzel kapcsolatban elmondta, a siroki raktárban kézi lőfegyverek és RPG-gránátok voltak, azaz a két ügy között nincs összefüggés. Mint mondta, korábban volt kapcsolata ezzel a lőszergyártó céggel a honvédségnek, vásároltak onnan lőszereket, a cég pedig lejárt üzemidejű lőszereket is átvett a katonaságtól.

A robbanás halálos áldozata, K. Róbert őrnagy műtét közben halt meg kedden délután. Az őrnagy 1991 óta dolgozott tűzszerészként a tűzszerész raj parancsnoka volt és az egyik legfelkészültebb, legkiválóbb tűzszerész volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában