szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ÁNTSZ által ellenőrzött iskolai büfék 63 százaléka kínált korszerű, a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából fontos élelmiszereket a gyerekeknek - mondta Martos Éva, az Országos Élemiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa.

A felmérés szerint a teljes őrlésű gabonából készült kenyér és pékáru a büfék kétharmadában volt a polcokon. Idényjellegű, illetve déligyümölcsöt a büfék több mint a felében kínáltak. Zöldséget a büfék kétharmada árult, elsősorban szendvicsek részeként, ritkábban salátaként.

A cukros üdítőitalok mellett megjelentek a rostos italok és az ásványvizek is a polcokon. Kizárólag cukros üdítőket a büfék mindössze 1,7 százaléka árusított. Tej és tejtermék a büfék háromnegyedében voltak elérhető valamilyen készítmény formájában.

Martos Éva az Országos Élemiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa a felmérés általános tapasztalatait összefoglalva elmondta, hogy ahol a tájékoztatás megfelelő volt, vagyis a programot ismertették mind a büfét üzemeltetővel, mind a diákokkal, a tanárokkal és a szülőkkel, ott többségében eredményes volt a büféprogram bevezetése. Ahol viszont nem sikerült megvalósítani a választék átalakítását, ott az üzletvezetők a feltételek hiányára panaszkodtak, valamint arra, hogy a gyerekek nem igénylik a korszerű élelmiszereket.

A főigazgató szerint az ajánlott élelmiszerekből álló árukínálat bevezetése csak fokozatosan történhet, mivel időre van szükség ahhoz, hogy a diákok megismerjék, majd pedig megkedveljék az egészséges fejlődésük számára fontos, de számukra új élelmiszereket, italokat. Mivel az egészséges iskolai környezet nagyon lényeges tényező az elhízás megelőzése szempontjából, szükséges lenne a gyermekbarát büféprogram kiterjesztése, a menzák és iskolai automaták felmérésére is.

Az ÁNTSZ ez év márciusa és májusa között az Oktatási Minisztérium "büférendeletének" életbelépését követően mérte fel országosan a büfék kínálatát, valamint a kínálat változásának hatásait. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak