szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A BKV 3,5 millió forintot kapott azért, hogy George Bush amerikai elnök múlt havi budapesti látogatásakor villamosokból álló blokádot vontak a Parlament elé - hangzott el a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottságának délutáni ülésén egy ellenzéki kérdés kapcsán.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese felvetésére Aba Botond, a BKV vezérigazgatója elmondta, hogy már hetekkel korábban egyeztettek az amerikai és a magyar biztonsági szolgálatokkal ez ügyben. Hozzátette, hogy a biztonságiak eredetileg olyan megoldást szorgalmaztak, amely sokkal nagyobb zavart keltett volna. Ennek a megoldásnak a részleteiről azonban nem nyilatkozott a cégvezető.

Azt azonban hangsúlyozta, hogy az utasokat nem érte kár a villamoskordon miatt, mivel a kérdéses időszakban olyan villamosok maradtak a Kossuth téren, amelyeket a csúcsidőszak után garázsba küldtek volna. Megjegyezte azt is, hogy "a figyelem addig elment, hogy az FM-ben (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) kaptak tartózkodási helyet" a járművezetők. 

Ugyancsak Wintermantel Zsolt kérdésére a vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az elmúlt másfél hónap során 12 forgalomleállással, menetkimaradással járó zavar volt a nagykörúti új felsővezetékek rendszeréhez köthetően. Többletköltséget ez a cég számára nem jelentett, mivel a zavarok elhárítására a forgalomban lévő járműveiket csoportosították át. 

Wintermantel Zsolt a sajtóban megjelent azon hírek valóságtartalmát is firtatta, hogy az állam "ki akar szállni" a 4-es metró finanszírozásból. Aba Botond közölte, hogy a BKV-t ez ügyben sem az állam, sem a fővárosi önkormányzat képviselői nem keresték meg. 

Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök ezt követően megállapította, hogy eszerint érvényes a jelenlegi metrófinanszírozási szerződés. 

A kormánypárti többség és a velük szavazó MDF-es bizottsági tag szavazatával különösebb vita nélkül elfogadta a testület a BKV múlt évi konszolidált mérlegbeszámolóját. 

A cég vezetői egyebek között elmondták, hogy a 60 milliárd forintos hitelfelvételi célt csak a költségek megtakarításával tudták teljesítni. Jórészt a karbantartási kiadásokon spóroltak - jegyezték meg. A cég konszolidált mérlege 22,5 milliárd forintos hiányt tartalmazott tavaly.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

"A négyes metró torzszülött"

A VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület) kísérteties pontossággal megjósolta, milyen üzemzavarok fognak fellépni Budapesten, a milliárdos költséggel felújított négyes-hatos vonalon. A civil szervezet ma már rendszeresen beleszól a közlekedésfejlesztési tervekbe, szakmai véleményére odafigyelnek a politikusok. Minderről Vitézy Dávidot, a szervezet közlekedésfejlesztési munkacsoportjának vezetőjét, egyben szóvivőjét kérdeztük. A szóvivő „civilben” harmadéves közgazdasági egyetemi hallgató.

MTI Itthon

Több buszsávot akar a BKV metrópótlásokhoz

A metrópótló buszok könnyebb közlekedése miatt a BKV több buszsávot szeretne. A közlekedési társaság vezetői szerint a Lánchíd környékén nehezen lehet közlekedni az útfelújítások, és a híd lezárása miatt.

MTI Itthon

BKV: új villamos, új troli, új metró

Részben kormányzati támogatással a főváros idén 200 milliárd forintot fordít a tömegközlekedés fejlesztésére, hogy „a tömegközlekedéssel való utazás ne a szegénység szinonimája legyen”– jelentette ki Demszky Gábor.

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet