Az elmúlt évek legnagyobb hallgatói megmozdulására készül ma, csütörtökön a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a tandíj ellen és a felsőoktatás "valódi reformjainak" elindításáért. Meghívták a szakminisztert is, bár állítólag tudták, hogy nem fog eljönni. Nem is jött, szerinte a felsőoktatás ügyét nem ilyen fórumon kell megvitatni.

„A korszerű és modern magyar felsőoktatás fórumát a Felsőoktatási Kerekasztalban látom. Ott van minden egyes szereplő: a diákok képviselői, szakszervezetek, a rektorok, a doktoranduszok, és a nagycsaládosok országos szervezete is” – indokolta a hvg.hu-nak a HÖOK-tüntetés kihagyását a miniszter, aki a demonstráció után ma este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondja el a fejlesztéséi részhozzájárulás szükségességéről alkotott véleményét.  Hiller István igyekezett ugyanakkor egyértelművé tenni, hogy nem a kifütyüléstől tart: „A diákok közé nyáron is elmentem és elmondtam a véleményemet" – mondta Hiller.

Zamárdiban az Egyetemisták és Főiskolások Országos találkozóján cseppet sem lelkesedtek a fiatalok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, sem Hiller István jelenlétéért. Tiltakozó táblák, füttykoncert és bekiabálások fogadták a két politikust. "Vond vissza! Vond Vissza!" skandálással és heves pfújolással fogadták a hallgatók a kormányfő akkor még csak tervezett tandíjreformját. Ekler Gergely a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke akkor azt mondta: „a tandíj kérdésében "fordítva ülünk a lovon", először hatástanulmányokat kellene előkészíteni, és csak utána döntést hozni”.
 
A HÖOK október ötödikéig adott határidőt Hiller Istvánnak a felsőoktatási részhozzájárulás visszavonására, az oktatási miniszter azonban nem engedett az ultimátumszerű követelésnek. Csütörtök délután fél öttől a HÖOK-kal szimpatizáló hallgatók megtartják a korábban utcai zavargások miatt elhalasztott demonstrációjukat a Budai várban. A Dísz téren azonban az érdekérvényesítéshez szükséges kritikus tömeg aligha jön össze.

„Kicsi a hely, de így is több ezer résztvevővel számolunk. Sajnos az egyetemek nem fogadták osztatlan szimpátiával a mai megmozdulást, és abbéli kérésünknek, hogy rendeljenek el rektori szünetet erre a napra, hogy minden hallgató élhessen demokratikus alapjogaival egyetlen rektor sem tett eleget.” – mondta a hvg.hu-nak Nagy Zoltán a HÖOK alelnöke.

Sipos A.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz egyetért a HÖOK-kal és háborog

A Fidesz egyetért a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) abban, hogy felháborító és elfogadhatatlan a felsőoktatásban bevezetni kívánt utólagos képzési hozzájárulásról szóló kormányzati elképzelés.

MTI Itthon

A HÖOK ragaszkodik az „államilag finanszírozott” felsőoktatáshoz

Az utólagos képzési hozzájárulásra vonatkozó szándék visszavonására szólítja fel a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Szerinte a kormányzat tervezett lépéseivel a felsőoktatás teljes mértékben "tandíjas" lesz – közölte a HÖOK elnöke.

MTI Itthon

Hiller a tandíjról: az álláspontunk nem változott

Továbbra sincs egyetértés a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az oktatási tárca között a tandíj kérdésében; a hallgatók október 19-én megtartják demonstrációjukat a fővárosban – derült ki a szaktárca vezetőjének és a HÖOK elnökének csütörtöki budapesti találkozója után.

Itthon

HÖOK egyelőre nem támogatja a fer bevezetését

Az oktatási és kulturális miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke zárt tárgyalás után elmondták, jól sikerült a megbeszélés, de még további tárgyalásokra van szükség. Hiller István miniszter hozzátette: július 10-ig átadják a HÖOK-nak a színvonalas felsőoktatás megteremtésének következő ötéves programját. Július 10-e után dönt a hallgatói szervezet közgyűlése, de ők is kidolgoznak egy javaslatcsomagot. A minisztérium a Magyar Rektori Konferenciával is tárgyalást kezdeményez.

MTI Itthon

Hiller: a kormány eltökélt, folytatjuk a párbeszédet

Tévedés egy pontból megítélni a felsőoktatási reformot - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) csütörtök esti tüntetésével kapcsolatban.

MTI Itthon

Jogtalan tandíj miatti próbaper költségeit is vállalja a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vállalja, hogy biztosítja és finanszírozza egy hallgató jogi képviseletét egy, a jogtalanul szedett hallgatói díjak visszafizetésére indítandó próbaper során - közölte a HÖOK elnöke.

Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul a HÖOK

Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért a most elfogadott új felsőoktatási törvény miatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK két ponton kifogásolja az új jogszabályt - közölte a szervezet elnöke pénteken.

MTI Itthon

Új elnöke lesz a HÖOK-nak

Új elnök vezeti a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) januártól. A szervezet hétvégén Székesfehérvárott rendezett tisztújításán Miskolczi Norbertet, a Budapesti Műszaki Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóját választotta vezetőjévé - közölte Ekler Gergely jelenlegi elnök.

Bértárgyalások kezdődnek a Tescónál

Bértárgyalások kezdődnek a Tescónál

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

A szenvedélybetegség egyik fontos okáról ritkán esik szó

A szenvedélybetegség egyik fontos okáról ritkán esik szó

Egyre több kínai városban bukkan fel az új tüdőgyulladás-vírus

Egyre több kínai városban bukkan fel az új tüdőgyulladás-vírus

Leszakadt egy kábel, teljes útzár van az M3-as autópályán

Leszakadt egy kábel, teljes útzár van az M3-as autópályán