szerző:
MTI

A Magyar Demokrata Fórum minden olyan ötvenhatos eseményen részt vesz, amelyre az emlékbizottságtól meghívást kap; a párt ezen kívül önálló megemlékezést is szervez. Dávid Ibolya, az MDF elnöke ezt csütörtöki sajtóértekezletén jelentette be Budapesten.

"A Magyar Demokrata Fórum 1956 méltó megünneplésére készül. Mi magyar demokraták a nemzeti ünnepeinken a nemzeti egységet képviseljük. Elmegyünk oda, ahova az '56-os emlékbizottság, a protokoll meghív minket, minden olyan rendezvényre, ahova meghívót kapunk" - hangsúlyozta a politikus. Az MDF, a Tildy Alapítvánnyal közösen, október 23-án felavatja Tildy Zoltán emléktábláját Budapesten a Keleti Károly utcában - mondta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke hangsúlyozta, hogy a méltatlanul elfeledett egykori államfő, majd államminiszter kompromisszumkereső, nem megosztó politikus volt. Arra a kérdésre, hogy ennek kiemelése üzenet lehet-e a mai politikai elitnek, Dávid Ibolya kiemelte: az MDF aktuálpolitikától mentesen szeretne az 1956-os forradalomra emlékezni.

Rácz Tamás, a Tildy Alapítvány főtitkára a sajtóértekezleten elmondta, hogy a szervezetet két évvel ezelőtt olyan magánszemélyek alapították, akik közeli munkatársai voltak az egykori államférfinak. A kuratórium elnöke Horváth János, a parlament korelnöke. Tildy Zoltán 1946 és 48 között volt Magyarország köztársasági elnöke. 

A pápai református teológiai főiskola elvégzése után rövid ideig Belfastban tanult, majd Szennán, később Tahitótfalun lelkészkedett. 1917-ben kezdett politizálni. 1930 októberében Nagy Ferenccel együtt részt vett a Független Kisgazdapárt megalakításában, amelynek ügyvezető alelnöki teendőit is ellátta. Társszerzőként jegyezte azt a memorandumot, amelyet a Magyar Front nevében nyújtottak át Horthy Miklós kormányzónak, a háborúból való kilépést szorgalmazva.  

1945 után azonnal bekapcsolódott a politikai életbe, irányította a Kisgazdapárt újjászervezését, tagja volt az Ideiglenes Nemzetgyűlésnek, majd 1945. augusztus 20-án a párt elnökévé választották.       

Az 1945-ös, abszolút kisgazdapárti többséget hozó választások után  ő alakított kormányt, majd 1946. február 1-jén köztársasági elnökké választották. 1948-ban a veje ellen indított koncepciós per miatt lemondatták, és 1956 májusáig házi őrizetben tartották. 

1956-ban, a forradalom idején a Nagy Imre-kormány államminisztere lett, ami miatt 1957 nyarán letartóztatták. Hat évi börtönre ítélték, de 1959 áprilisában korára és egészségi állapotára tekintettel az Elnöki Tanács felfüggesztette büntetését. Haláláig teljes visszavonultságban élt feleségével, 1961-ben bekövetkezett haláláig. 1989. július 6-án, a Nagy Imre-per felülvizsgálatakor rehabilitálták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Az 56-osok nagy része együtt ünnepel

Néhány kivételtől eltekintve együtt ünnepelnek az 56-osok, akiknek legfontosabb szervezeteik az állami rendezvényeken is részt vesznek - írja kedden a Népszabadság.

MTI Világ

Az 1956-os szabadságharcot méltatta a pápa

Az 1956-os hősi népfelkelést és szabadságharcot méltatta a pápa a budapesti ünnepségekre küldött legátusához írt kinevező levelében XVI. Benedek pápa, emlékeztetve arra, hogy fél évszázada XII. Pius pápa együttérző lelkülettel kísérte imáival és vigasztalta szavaival a szabadságát védő magyar népet.

hvg.hu Itthon

1956-ra emlékeznek a szeretetszolgálatok

Európai protestáns szeretetszolgálatok az 1956-os forradalom leverését követően aktívan részt vállaltak a magyar menekültek megsegítésében. Erről most a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Protestáns Fórum szervezte konferencián emlékeztek meg.

MTI Itthon

Sólyom a különböző 56-hagyományok egyesítését szeretné

Az egykori forradalmárok, a Nagy Imre-féle tradíciókat hangsúlyozó reformszocialisták és az emigráció 56-os hagyományainak egyesítésére van szükség - jelentette ki Sólyom László Szegeden. Az államfő szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója még mindig nem lett igazi nemzeti ünnep.

MTI Itthon

KDNP: árulás lenne Apró örököseivel ünnepelni 56-ot

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója is szóba került a napirend előtti felszólalásokban kedden reggel az Országgyűlésben. Az SZDSZ szónoka a megemlékezés tiszteletben tartására szólított fel, a KDNP képviselője pedig kijelentette, hogy nem ünnepelnek együtt azokkal, akik akkor a másik oldalon álltak.

Sipos Anett Itthon

Lejáratjuk magunkat az 56-os évfordulón?

Még az állami megemlékezésekre sem adják át a Kossuth teret a tüntetők. Új '56-tal fenyegetőznek, ha rendőrökkel próbálnák megtisztítatni a teret. A sátras, bográcsfőzős, vidéki lagzikat idéző tér, a várható rendzavarások aligha tennének jó benyomást a világ minden részéről Magyarországra látogató prominens vendégekre. Legfeljebb a Budapesre érkező nagy tévécsatornák örülnének: az ünnepségsorozatot további "sztorikkal" tudnák kiegészíteni.

MTI Világ

1956: magyar kulturális napok Csehországban

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc félévszázados évfordulójának jegyében rendezi meg az idén a hagyományos őszi magyar kulturális napokat a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége.

Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal

Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal

Már februárban lehet új EU-s költégvetés

Már februárban lehet új EU-s költégvetés

Koronavírus: már 620 megbetegedésről tudni, Hongkongban karanténokat állítottak fel

Koronavírus: már 620 megbetegedésről tudni, Hongkongban karanténokat állítottak fel

Megszavazta Putyin alkotmánymódosítását az orosz alsóház

Megszavazta Putyin alkotmánymódosítását az orosz alsóház

A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást

A Mentők kérik: mindenki mihamarabb tegye fel a mobiljára ezt az ingyenes ÉletMentő alkalmazást

Gázszállító teherautó robbant fel Limában, több halott és sérült

Gázszállító teherautó robbant fel Limában, több halott és sérült