szerző:
MTI

Határozottan és törvényesen lépett fel a rendőrség a tüntetőkkel szemben - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn este.

"Ez egy kisebbség agressziója, amit a többséggel szemben követ el, és a magyar rendőrség helyesen teszi, ha védi a többség jogát" - hangsúlyozta a kormányfő a nemzetbiztonsági kabinet ülése után.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a kabinet ülésén tájékoztatást kapott Budapest rendőrfőkapitányától az eseményekről. Hozzátette: ismeretei szerint a rendőrség határozottan és törvényesen lépett fel egy agresszív kisebbséggel szemben.

"A kormány támogatja a rendőrséget, hogy a rendőrségi törvényben meghatározott feladatait elvégezhesse. Sokra tartja a rendőrség állományának áldozatkészségét. Megköszöni, hogy hihetetlen erőfeszítéssel óvják a város, az ország rendjét" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: a főkapitánytól átfogó, részletes tájékoztatást kaptak a kabinet tagjai.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a következő órákban a kormány illetékes miniszterei, mint ahogy a nap folyamán is, folyamatosan tájékoztatást kapnak a rendőrségtől. Hangsúlyozta: sem joguk, sem lehetőségük nincs arra, hogy korlátozzák vagy átvegyék a rendőrséget irányító vezetők döntési jogkörét. Közölte: a nemzetbiztonsági kabinet nem hozhat ebben a kérdésben, azaz a rendőrség hatáskörébe tartozó kérdésekben intézkedéseket.

A miniszterelnök szerint "elvették tőlünk az ünnepet" és egy agresszív kisebbség túszul kívánja ejteni a fővárost. A kormányfő azt mondta: "örülni akartunk ezen az ünnepen, ehelyett védekeznünk kellett, és olyan arcunkat mutattuk a világnak, mely egészen biztosan nem a magyarok többségének arca".

Hozzátette: ahelyett, hogy büszkék lehettünk volna, most magyarázkodnunk kell. "Ezt akarta Magyarország, hogy összekeverjük pár ezer ember indulatát sok millió élni, tanulni, dolgozni akaró embernek az érdekeivel?" - kérdezte a kormányfő. Mint mondta, szerinte ez nem megengedhető.

Gyurcsány Ferenc szerint 1956 nem lehet hivatkozási alap egy hatalmi küzdelemben. Hozzátette: "a nagy tisztességben élő Kosáry Domokosba belefojtani a szót? Motorosokat hívni a térre, hogy a motorok zaja elnémítsa ,56 mártírjának hangját? Kinek van ehhez joga? Zavargásokat kelteni a zsinagógánál, a XX. század legszörnyűbb pillanatait ide idézve? Ez nem demokratikus szabad vita, ez agresszió".

A Fidesz-KDNP parlamenti vitanapra vonatkozó kezdeményezésével kapcsolatban közölte: nem ismeri a kezdeményezést, de amennyiben van ilyen vitanap, a kormány részt fog venni rajta. Hozzátette: az elmúlt években, ha érvényes kezdeményezés volt, akkor a szocialista, szabad demokrata többség soha nem állt ellen annak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

"Ezek nem szabadságharcosok"

Szégyennek nevezte az 1956-os emlékmű avatási ünnepségét megzavaró jelenséget Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője; három-négyszázan folyamatosan bekiabálásokkal, motorberegéssel fejezték ki nemtetszésüket a Felvonulási téri állami ceremónián.

hvg.hu Itthon

Zavargások zajlottak az évfordulón - legalább száz sérült

Összecsapások zajlottak a forradalom 50. évfordulóján Budapest utcáin. A Belvárost is megbénító zavargásokban legalább százan megsérültek. Több rendőrt vidékről vezényeltek fel a fővárosba, de a rendőrség még így is csak kora hajnalra tudta teljesen szétkergetni a rendbontókat.

MTI Itthon

Kéri szerint "gyerekbeszéd" Orbán kezdeményezése

Lényegesen eltér az MTI által megkérdezett politológusok véleménye az október 23-iki ünnepségek után a fővárosban kialakult helyzetről, illetve az Orbán Viktor által kezdeményezett, a reformokról tartandó népszavazás megítélésében.

MTI Itthon

Rendőri túlkapásokról szónokolnak

Változatlanul áll a tömeg az Astoriánál, és a rendőrök egyre közelednek a Károly körút felől, és már a gumilövedékek hangja is elhallatszik az Astoriához. A Magyarok Világszövetsége budapesti székházának erkélyéről beszélt hétfőn este a rendőri túlkapásokról egy Kossuth téri tüntető.

MTI Itthon

A Fidesz-KDNP keddre politikai vitanapot kezdeményez

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) keddre politikai vitanap megtartását kezdeményezi a parlamentben, ahol a hétfői eseményekkel kívánnak foglalkozni - tájékoztatott a KDNP szóvivője.

MTI Itthon

Eddig 27 sérültet láttak el mentők

Huszonheten sérültek meg a tüntetők és a rendőrök hétfői, budapesti összecsapásaiban a kora esti órákig - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem sokkal 19 óra előtt az MTI-vel.

MTI Itthon

Felgyújtották az MSZP szombathelyi irodáját

Ismeretlen tettesek hétfőn felgyújtották az MSZP szombathelyi irodáját, betörték a földszinti üvegportált és egy éghető anyagot tartalmazó palackot dobtak az irodahelyiségbe - tájékoztatott a rendőrség.

MTI Itthon

Világhírügynökségek a budapesti „arénáról”

Tényszerűen, nagyrészt az MTI és a magyar tömegtájékoztatás híreire támaszkodva számoltak be a világhírügynökségek az 1956-os emlékünnepségek hétfői megemlékezéseiről és a nap folyamán elhatalmasodott rendbontásokról.

Ez volt Jean-Paul Gaultier utolsó show-ja

Ez volt Jean-Paul Gaultier utolsó show-ja

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Donald Trump részt vesz az abortuszellenes meneten

Donald Trump részt vesz az abortuszellenes meneten

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

Melyik szenvedélyt válasszuk az alkohol helyett?

Perel a Közbeszerzési Döntőbizottság bírsága miatt a BKV

Perel a Közbeszerzési Döntőbizottság bírsága miatt a BKV

Koronavírusos tüdőgyulladás: kielégítő az állapota az USA-ban diagnosztizált betegnek

Koronavírusos tüdőgyulladás: kielégítő az állapota az USA-ban diagnosztizált betegnek