szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégis teljesen egységes lesz a 2008-tól a felsőoktatásban fizetendő fejlesztési részhozzájárulás összege, a Semmelweis Egyetemen sem differenciálják a tandíj összegét - közölte az intézmény.

Kedden az oktatási miniszter szakállamtitkársága arról a döntéséről tájékoztatta az Semmelweis Egyetemet, hogy a képzési hozzájárulásnál differenciálni csak alapszakonként lehet, az azokon belüli szakirányonként nem. Ennek megfelelően az intézményben is egységes lesz a tandíj - olvasható az egyetem közleményében.
 
A korábbi tervek szerint csak az egyetem egészségügyi főiskolai karán tértek volna el a rektori konferencia ajánlásához képest. A karon összesen nyolc szak működik, az eredeti elképzelések szerint ötnél alacsonyabb, háromnál magasabb lett volna a képzési hozzájárulás, mint az egyébként ajánlott 105 ezer forint.
 
Az ápolónak tanulóknak minden képzési formában, mentőtisztnek jelentkezőknek esti és levelező képzésben így hetvenezer forintot, míg a szülésznőknek százezer forintot kellett volna fizetniük. A védőnők ugyanakkor 110 ezer forintot, a gyógytornászok és dietetikusok nappali tagozaton 150 ezer illetve 120 ezer forintot fizettek volna.
 
Az összegeket egyébként a munkaerő-piaci helyzethez igazodva alakították ki.
 
A fejlesztési részhozzájárulást először 2008-ban kell fizetniük a diákoknak. Alapképzésben 105 ezer, mesterképzésben 150 ezer forint a tandíj összege. A rektori konferenciához előző héten beérkezett ajánlások szerint minden intézmény egységes fejlesztési részhozzájárulást kér a diákjaitól, s az első év tapasztalatai után visszatérnek a kérdésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Hogyan számítják a tandíjat?

Az Országgyűlés a 2006. évi nyári ülésszakán fogadta el – a felsőoktatási törvény módosításaként – a tandíj bevezetését a 2008. szeptemberi tanévkezdettől, a felsőfokú tanulmányokat 2007-ben kezdő hallgatókra.

EduPress Itthon

A rektorok 105 ezer forintos tandíjat javasolnak

A Magyar Rektori Konferencia azt javasolja, mindenhol 105 ezer forint legyen a tandíj, ellenkező esetben ugyanis - ha ettől eltérnek - rossz fényt vetne az oktatásra, mert azt sugallhatná, hogy nem egyforma a minőség a különböző intézményekben.

Hét nap

FOLYTATÓDÓ TANDÍJVITA

Megérkezett az Alkotmánybíróságra a Fidesz - Pokorni Zoltán alelnök által a Kossuth téren ígért - indítványa, amelyben a közelmúltban elfogadott felsőoktatási törvény tandíjjal kapcsolatos rendelkezéseit támadják.

Hét nap

LESZ TANDÍJ

A kormánypárti képviselők 189 szavazatával, 122 nem ellenében és egy tartózkodás mellett az Országgyűlés hétfőn újra...