szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődhet az új megyegyűlési választások kiírásához vezető folyamat Hevesben azt követően, hogy lejárt a közigazgatási hivatal által, a jogszabályellenes helyzet felszámolására adott határidő - közölte az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

A hivatal arra szólította fel a megyegyűlést, hogy az önkormányzati törvény rendelkezéseinek megfelelően állítsák fel a kötelező bizottságokat, illetve válasszák meg a testület tisztségviselőit, ám erre nem került sor - mondta Balás István.

Ebben a helyzetben megvizsgálják, hogy fennáll-e az alkotmány-ellenesség állapota és még a héten döntenek a további lépésekről - tette hozzá a hivatalvezető. Minderre azt követően került sor, hogy az önkormányzati választások nyomán patthelyzet alakult ki a hevesi megyegyűlésben. Ugyanis egyaránt 20-20 mandátumot szerzett a voksoláson az MSZP, illetve a Fidesz és szövetségesei.

A kialakult körülmények között mindkét fél igényt tart a testület vezetésére. A megegyezés hiányában a mai napig nem sikerült elnököt és alelnököt választani, illetve a kötelező bizottságok sem állhattak fel.

A Fidesz arra hivatkozik, hogy 940-el több szavazatot szerzett, mint a szocialisták, az MSZP fő érve viszont az, hogy miközben a Fidesz ötpárti szövetség részeként, ők egyedül jutottak a 20 mandátumhoz. Vagyis az MSZP a közgyűlés legnagyobb pártja.

Mindez oda vezethet, hogy végső esetben az Országgyűlés feloszlathatja az önkormányzatot, ekkor pedig új választásokra kerül sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!