szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Komoly vizsgálatot helyezett kilátásba Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár hétfőn abban az ügyben, hogy felkerülhetett-e, s ha igen, milyen módon Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatónőjének állítólagos híváslistája egy internetes portálra.

Nagyon szigorú, komoly vizsgálatot ígérhetek ebben az ügyben - jelentette ki az államtitkár a Magyar Televízió egyik reggeli műsorában. Hozzátette: "a rendőrséget arra fogjuk instruálni, hogy ezt az ügyet nagy hatékonysággal derítse fel".

Az ilyen, nem megfelelő adatkezeléssel összefüggő ügyekben a magyar szabályozás megfelelő - hangsúlyozta az államtitkár arra a felvetésre, hogy az internetes portál ugyan külföldi szerverről működik, de Magyarországon kerülnek fel rá a tartalmak.

A rendőrség tehetetlen
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság ommunikációs igazgatója a Népszavának elmondta:  a rendőrség intézkedési területe a Magyar Köztársaság határáig terjed, s miután a portál szervere amerikai, a magyar hatóságoknak nincs intézkedési joguk, bármi is kerül fel az oldalra.
A szélsőjobboldali internetes portál vasárnap közölte Schmidt Mária mobilszámát, valamint egy állítólagos listát arról, hogy a Terror Háza Múzeum főigazgatója milyen közéleti személyiségeket hívott január 15. és 25. között. Nem sokkal később visszavonta azt, mondván, valószínűleg valaki felültette őket. Schmidt Mária vasárnap közleményben tudatta, hogy az ominózus hírportál hónapok óta sorozatosan támadja személyét, magánéletéről "hazugságokat, aljas rágalmakat terjesztenek". "A médium ellen ezért megteszem a szükséges jogi lépéseket" - írta.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Népszabadság című napilap hétfői számában megjelent nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a híváslista személyes adat, jogosulatlan megszerzése köztörvényes bűncselekmény. Szerinte az, hogy a lista hamis, "aligha enyhít a vétken".

A Magyar Nemzet című lapban január közepén jelent meg Horváth Zsolt álnéven egy cikk, amelyben az azóta is ismeretlen szerző azt állítja, hogy az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyike vezetőjeként Schmidt Mária új jobboldali párt alapítására készül. A főigazgató visszautasította a vádakat, s nyilvános vitára hívta ki a szerzőt, aki azonban arra hivatkozva, hogy meg akarja őrizni névtelenségét, nem óhajtott nyilvános vitába bocsátkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!