szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke panaszt tett az országos rendőr-főkapitánynál, és egyben jelezte: a kordonok fenntartását törvénysértőnek tartja. Előzőleg az azonosítószám nélküli rendőrök megakadályozták, hogy átvágjon a Kossuth tér „ideiglenesen elzárt műveleti részén” .

© Kovács Bence
Menjél tovább” – zárta le ingerülten egy egyenruhás rendőr az általa útbaigazításnak mondott intézkedést a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével szemben. Kádár András Kristóf 2007. január 26-án egy kollegájával szeretett volna átvágni a Kossuth tér lezárt, a Rákóczi szobor előtti részén. A rendőrök közölték, hogy a területet zárt terület, meg kell kerülniük. Amikor a jogvédők ennek oka iránt érdeklődtek, többszöri eredménytelen kísérlet után csak akkor kaptak választ (miszerint a tér műveleti terület), miután felfedték, hogy a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai. Ezután kérték a rendőröket, akik nem viseltek semmiféle azonosító jelet, hogy közöljék nevüket és azonosítószámukat, de az egyenruhások ezt megtagadták: a két jogász hiába érvelt azzal, hogy az intézkedés során a rendőrségi törvény értelmében kötelesek azonosítószámukat közölni, a rendőrök úgy vélték, ők azzal, hogy a lezárt területre nem engednek be valakit, nem intézkednek, csak útbaigazítanak.

Kádár András Kristóf szerint ugyanis az egyenruhások általa követett parancs, azaz a terület lezárására vonatkozó vezetői intézkedés tartalmában és hatáskörileg is jogsértő. Jogszerű lehetett október 23-án, ám a kordon határozatlan idejű fenntartására a budapesti rendőr-főkapitány november 22-én kiadott intézkedése már törvénysértő, mivel annak indoka - (vagyis, hogy a parlament, illetve az ott tartózkodó  személyek biztonsága a lezárás nélkül nem garantálható. A szerk.)   az azóta eltelt időben bebizonyosodott, hogy nem helytállóak.

A BRFK válaszát Gergényi Péter Budapesti főkapitány állásfoglalását követően hozzák nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni