szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt Zimányi Tibor, a Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetség (MNESZ) elnöke - közölte a szövetség alelnöke. A Recski Szövetség megszervezőjét, volt MDF-es országgyűlési képviselőt 85 éves korában érte a halál.

Zimányi Tibor vasárnap budapesti otthonában lett rosszul, ezt követően kórházba vitték, ahol hétfőn hajnalban elhunyt - mondta Szász András, az MNESZ alelnöke.

Zimányi Tibor 1996 óta az MNESZ elnöke, 1992-től a Szabadságharcosokért Alapítvány kuratóriumának tagja volt. 1988-ban megszervezte a Recski Szövetséget, majd 1994-től a szervezet elnöke volt. A Független Rehabilitációs Bizottságban 1991 óta töltötte be az elnöki posztot, az 1990-es években a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke, és elnöke is volt.

Zimányi Tibor a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdasági és Kereskedelmi Karát végezte 1940 és 1944 között.

1944-ben a Demokratikus Diákfront ellenállási csoportjának szervezője, a Magyar Diákok Szabadságfrontjának egyik alapítója volt. A nyilasok bebörtönözték, de megszökött. 1945-47-ig rendőrtisztként dolgozott, majd kilépett a testületből.

1948-ban a rákosista hatóságok letartóztatták, internálták, és Recsken raboskodott. 1956-ban részt vett a Magyar Értelmiség Forradalmi Bizottságának munkájában, ezért 1957-ben letartóztatták és öt évre elítélték. 1960-ban elengedték, tíz évig részben fizikai munkásként, részben műszaki fordítóként, 1970-től pedig különböző kisipari szövetkezeteknél főkönyvelőként dolgozott.

1989-ban belépett a Magyar Demokrata Fórumba. 1990-94-ben a párt országgyűlési képviselője és több parlamenti bizottság tagja volt.

Zimányi Tibor 1991-ben 1956-os Emlékérmet kapott, majd 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!