Tetszett a cikk?

A Kapos Volán Zrt. autóbuszvezetői azért sztrájkoltak, hogy felhívják a figyelmet egy több éve húzódó problémára, és végre elkezdődjön a tárgyalás a szakszervezet, illetve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium között – mondta Dobi István, a sztrájkot meghirdető Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) kaposvári elnöke.

– Az autóbuszvezetők fegyelmezetten betartották a kétórás sztrájkot, az utasok megértők voltak, 7 órakor elindultak a járatok – összegezte a szakszervezeti vezető a tapasztalatokat, amelyeket elmondása szerint a sztrájkot értékelő operatív bizottság ülésén fogalmaztak meg.

A 452 járatot érintő munkabeszüntetést a közlekedési társaság 400 buszvezetője támogatta, közülük közel 200 szolgálatban lévő sofőr vett részt a sztrájkban, amelynek idején 236 járat maradt ki.

Azt reméljük, hogy a sztrájk és a szakszervezet keddi fővárosi demonstrációjának hatására végre előkerül a minisztériumban az az október 8-án kelt levél, amelyben tárgyalásokat kezdeményeztünk a szakszervezet által kifogásolt rendelkezés ellen, miszerint az autóbuszok típusa szerint eltérő a korkedvezményes nyugdíj jogosultságának időpontja, s a szaktárca kijelöli a tárgyalódelegáció tagjait – mondta Dobi.

A kétórás munkabeszüntetés alatt valamennyi autóbusz-állomás váróterme nyitva tartott, a társcégek, így például a Pannon Volán, a Zala Volán, a Gemenc Volán járatai a kiadott menetrend szerint közlekednek.

A sztrájkot első fokon a Kaposvári Munkaügyi Bíróság hétfőn nem jogerősen jogellenesnek mondta ki. A Kapos Volán Zrt. szakszervezete azonban kitartott a munkabeszüntetés mellett, s mint azt szakszervezeti vezető közölte: megfellebbezik a bíróság döntését.

Torma Kálmán, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója megerősítette a már korábban elmondottakat, vagyis azt, hogy elhamarkodottnak és jogellenesnek tartja a sztrájkot. Azt, hogy mekkora anyagi kárt okozott ez a társaságnak még nem tudják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

Összeomlott a világ legnagyobb rádióteleszkópja, a 900 tonnás Arecibo

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák